Как се оцелява в Долината на смъртта, зад Полярния кръг и при 55 градуса в Сахара научиха от Красимир Георгиев шестокласниците на СУ „Симеон Велики”

„Човек трябва да отправя предизвикателства сам към себе си, за да научи повече за това какъв е. Надявам се да ви мотивирам да направите неща, за които до момента не сте имали смелост”, казва ултрамаратонецът Красимир Георгиев. Как се оцелява в Долината на смъртта, зад Полярния кръг и при 55 градуса в Сахара, къде учат децата в Камбоджа и защо 13-годишните момчета от племето масаи в Танзания трябва да убият лъв научиха днес шестокласниците от СУ „Симеон Велики”. Близо час продължи срещата им с бегача на дълги разстояния, който се готви за старта на 55-часово предизвикателство – да тича в продължение на повече от две денонощия и така да събере средства за спортни инициативи на децата, преборили онкологично заболяване.

Началото е 28-и септември в 10 часа от Гребната база. Георгиев ще премине покрай река Марица, за да се установи в Цар-Симеоновата градина. Инициативата е част от програмата на „Пловдив 2019” и  предвижда тренировки, фитнес на открито, зумба, тест на велосипеди и на обувки за бягане. Всеки, който се включи в предизвикателството на Краси и направи една или повече обиколки на трасето с него, ще получи награда и сертификат за приноса си.

Краси Георгиев е впечатлявал с постиженията си на едни от най-трудните ултрамаратони в света, сред които определяният за най-тежък в  – Бедуотър 135 в Долината на смъртта в САЩ. Там трябвало да оцелява при 80 метра под морското равнище, а в Сахара да измине 255 километра при температура до 55 градуса.

„В такива условия няма значение колко пари имаш и каква кола караш, защото това няма да ти помогне да оцелееш. В пустинята имаш една раница с най-необходимото за шест дни, а храната се свежда до изсушени спагети, които се сваряват на каша. Около теб гъмжи от змии, скорпиони и гущери. Даваха ни по 9 литра вода на ден. Когато човек пие много вода му трябват соли, за да не се наруши балансът на тялото и за да не припадна, приемах таблетки”, разказа атлетът. Децата бяха повече от изумени, когато научиха, че носил сутиен, пълен с лед, заради високите температури.

Отново при 55 градуса, но с обратен знак трябвало да оцелява, когато се озовал зад Полярния кръг. Там предизвикателството било 400 километра. В шейната носел палатка, спален чувал, котлон, газ и батерии за челника. Мокрите чорапи вечер слагал между катовете дрехи, за да ги изсуши с тялото си за следващия ден. Трябвало да приема по 20 000 калории дневно, което го принуждавало да яде нонстоп масло в бекон, шоколад, ядки и сушени плодове.

“Незнайно как обаче загубих единия чифт ръкавици. Ръцете ми започнаха да замръзват и не можех да си закопчея ципа на якето. Панирах се. Това е един от малкото случаи, в които ме е било истински страх. Започнах да скачам и след половин час нормализирах температурата на тялото си”, призна Краси Георгиев, докато на мултимедийния екран се въртяха кадри от експедициите му. Децата видяха Северното сияние и чуха историята за полярната лисица.

След това атлетът ги пренесе в Танзания, за да се озоват сред племето масаи. Там 6-годишните деца ги пращали не на училище, а да пасат кравите. За “добре дошъл” старейшината гостил нашенеца с питие от краве мляко и кръв, което нямало как да откаже. Когато момчетата станат на 13, трябвало задължително да убият лъв с копие, за да докажат мъжествеността си, разказа още за племенните обичаи атлетът.

Учениците научиха как срещу дарение от 100 килограма ориз Краси Георгиев осигурил половингодишно обучение на деца в Камбоджа. Училището им се намирало в средата на езеро, а къщите, в които живеят, били на лодки.

На въпрос защо се подлага на подобни изпитания, атлетът отговори, че иска да разбере повече неща за себе си и за истинските човешки взаимоотношения.

С последното си събитие “36 часа” той събра пари за 26 деца, преборили онкологични заболявания, които заминали за “Игри за победители” в Москва и спечелили 27 медала.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО

Над 100 деца от Еко училище „Слънчев лъч“ и Спортно училище „Васил Левски“ ще подкрепят ултрамаратонеца Краси Георгиев още на старта на Гребната база в петък в 10 часа. След една обиколка на базата с тях, той ще се отправи към Цар-Симеоновата градина по една от новите велоалеи. Всеки, който желае, може да го подкрепи и да се присъедини към него по пътя му към центъра на града, без значение дали ще го направи с бягане, каране на колело, скейтборд или кънки.

На гости на децата от Еко училище “Слънчев лъч”.