Подписването на меморандума за създаване на PlovdivWineUni ще е на утрешната научна конференция в УХТ

Университетът по хранителни технологии, Аграрният и Медицинският университет ще подпишат на 29 септември 2022 г. меморандум за създаване на консорциум PlovdivWineUni.

Това ще стане на откриването на 69-та научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии” в присъствието на министъра на земеделието Явор Гечев, на почетните консули на Италия – Джузепе де Франческо, и на Федерална република Германия в д-р Мариана Чолакова. Домакин на форума, който ще се проведе на 29 и 30 септември, е УХТ.

След двегодишно прекъсване събитието ще бъде изцяло в присъствен формат, а сред лекторите ще са водещи световни експерти – проф. Виторино Новело от Факултета по аграрни, хранителни и лесовъдни науки към Университета в Торино, Италия и президент на Комисията по лозарство на OIV (Международна организация по лозата и виното), както и проф. Ралф Швайгерт, директор на Института за изследване на напитките към Университета Гайзенхайм, Германия.

Идеята на конференцията е да представи постиженията на специалистите от сферата на хранителната, биотехнологичната и туристическата индустрия. Затова в нея участие ще вземат още д-р Светла Чамова и Соня Бургуджиева от ръководството на Съюза по хранителна промишленост.

Участие ще вземе и проф. Ралф Швайгерт, директор на Института за изследване на напитките и анализ на вината към Университет Гайзенхайм в Германия. Двете висши училища започват съвместна работа по обмен на изследователи и лектори, включително в рамките на новата магистратура на УХТ, разработена с Международната организация по лозата и виното (OIV). Създаден преди 150 години като колеж по овощарство и лозарство, днес Университет Гайзенхайм е водещ в Германия и един от най-авторитетните в света центрове на лозаро-винарската наука.

УХТ е член на консорциума от висши училища и научни институти по Национална научна програма “Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот”.