127 млн. са неграмотните по света, длъжни сме да защитим интересите на децата, каза в Пловдив председателят на международната организация

DSC_2892

Очаквам поне 150 български училища да се присъединят към “Световен образователен форум”, защото колкото повече участници съберем, толкова повече ще са средствата за образователните цели, които си поставяме. Таксата е само 15 евро на година. Това каза президентът на “Световен образователен форум” Тон Дайф, който е в Пловдив за участие в международна конференция “Лидерство за равен достъп и качествено образование”. Той откри форума с презентация за глобализацията през 21 век и предизвикателствата пред образованието. 

Организацията възниква в Канада и Холандия през 2011 година и към момента има активни представители от 6 континента. Основните цели са създаване на равни условия за качествено образование на всички деца,  изграждане на световна мрежа от училища за обмен на добри практики и иновации, подкрепа на националните приоритети в образованието.

“В момента по света има 127 млн. неграмотни. А е доказано, че образованието води до по-дълъг живот. Световен образователен форум си поставя за цел да защити интересите на децата. В Холандия в организацията членуват 700 училища и 42 президенти на образователни асоциации. Целта е да изградим единна платформа, която да се ползва от всички училища, и да започнем да работим заедно.

Хенк Дженсън и Франс Шмитс от „Световен образователен форум“ ще ръководят една от работните групи за лидерство по време на двудневния форум.

DSC_2956