Домакин на срещата, която ще се проведе на 23 октомври, е Пловдивският университет, отворена е за мнения и предложения

Студенти от пловдивските висши училища организират дебат за състоянието на част от общежитията в града. Срещата, на която са поканени не само младежи, но и граждани с позиция по проблема, ще се състои на 23 октомври от 16.30 часа в 6 аудитория на Ректората на Пловдивския университет. Всеки желаещ може да изрази мнение и да направи предложение, обявяват инициаторите от Студентския съвет на висшето училище.

В момента в ПУ учат 18 000 студенти. 10 000 са в редовна форма, а 530 от тях са настанени в новия кампус зад сградата на вуза на бул. „България”. Четирите блока са единствените собствени общежития на университета. Легловата база обаче е крайно недостатъчна, за да задоволи нуждите на студентите. Затова тези, които не са успели да се класират за луксозната нова база, получават оферта за блоковете на „Чайка“ и „Марица“. Разпределението на местата се прави от Междувузовската комисия, която се събира ежегодно в края на лятото.

Тоалетните и баните са общи, мебелите са отпреди десетилетия, дограмата е в лошо състояние, течовете са ежедневие, алармират потърпевши. По мнението на студентите хигиената на стола, който се стопанисва от „Студентски общежития и столове”, също е потресаваща.

Преди повече от месец „Уча в Пловдив“ се отзова на сигнал на бакалаври от Аграрния университет и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, настанени в „Чайки”-те. По думите на председателя на Студентския съвет в Аграрния университет Христо Козаров единствено „Чайка” 3 не се нуждае от ремонт. Блокът е стегнат основно преди няколко години. И трите блока са санирани, но в „Чайка” 2 все още се ползва общ санитарен възел на етажа, а „Чайка” 1 е с амортизирани мебели, които не си помнят годините. Ако изобщо може да се нарече мебел разбитият гардероб, боядисван неколкократно, олющената маса и мивка с мухъл по стената. Преди време били сменени само матраците, които обаче са поставени върху русенски легла с пружини.

Проблеми в кампусите, които се стопанисват от вузовете няма – там условията са близки до хотелските. Но в блоковете, които са в актива на държавното дружество „Студентски общежития и столове“, времето като че е спряло, а обитателите са принудени да мизерстват в безобразни условия и обзавеждане от 70-те години на миналия век.