Учат младежи как да пишат автобиография и мотивационно писмо в Деня на кариерата в панаира

Глад за софтуерни инженери с език, заплатата стига 3-4000 лева

DSCF5105

Снимки от плажа и бара същисват работодатели, докато преглеждат автобиографиите и мотивационните писма на кандидатите да получат постоянно място. Един от големите проблеми за младите хора, които търсят работа, продължава да бъде неумението да представят себе си и  да посочат аргументите си защо искат да заемат дадена позиция. Това стана ясно днес в Деня на кариерата, който се проведе в Конгресния център на панаира. Повече от 40 фирми от различни браншове предложиха стипендиантски и стажантски програми. Провокирани от проблема с писането на CV, от “Нестле” бяха организирали тренинг и разясняваха на студентите каква лична информация следва да включат в автобиографията си и че в мотивационното писмо не бива да има клишета и да не прилага “под индиго” за всяка фирма.

DSCF5106

Софтуерни инженери поне с един чужд език са най-търсените специалисти, чиято заплата може да стигне 3-4000 лева. Фирмите признават, че все още съществува огромна разлика в месечните възнаграждения в зависимост от икономическото състояние на съответния регион. За една и съща позиция в София заплатата е 1500 лева, например, а във Видин – наполовина, което е свързано с пазара на труда.

“Пловдив се очерта като индустриален лидер. В последните 15 години в индустриалните зони на областта са инвестирани 1 млрд. лева и са разкрити 12 000 работни места. Следващите 10 години очакваме да се удвоят, само в района на Радиново се строят производствени мощности за 100 млн. лева. Търсят се добри инженери, работници, IT специалисти”, коментира зам.-кметът по образование, култура и иновации Стефан Стоянов, който присъства на откриването на форума.

Зам.кметът Стефан Стоянов обиколи щандовете на фирмите, за да се запознае с офертите им.
Зам.кметът Стефан Стоянов обиколи щандовете на фирмите, за да се запознае с офертите им.

Продажби по телефона, организиране на срещи, събиране на мнения и въвеждане на получената информация в специализиран софтуер оферираха от “Софика груп”. “Либхер” разясниха подробности за стипендиантската си програма в конструктивния и отделаза производствена техника, както и лабораторна работа. Изискванията към студентите са завършен трети или четвърти курс и добра теоретична подготовка.Отличен успех, амбиция, нови идеи и силен дух са изисканията на “Дунапак Родина” към стажантите. Свободните позиции са за отделите продажби, дизайн и конструиране на опаковки, счетоводство, осигуряване на качеството.

300 лева за 100 часа е офертата за стаж на фирма, свързана с търговията и месната промишленост.