Родители от Пловдив настояват учебните часове през зимните месеци да започват в 8.30

76c35d5250868b219239e20b3f75694c

С предложение за тридневна ваканция в Раковски във връзка с възникналата епидемия от хепатит А излиза КТ „Подкрепа” Пловдив. Синдикатът ще настоява за свикване на Областния съвет по условия на труд, на който да бъдат набелязани спешни мерки за ограничаване разпространението на болестта. Допълнителен риск крие фактът, че голям брой деца от община Раковски учат в Пловдив. Лидерът на „Подкрепа” Атанас Кръстев заяви, че синдикатът ще настоява да бъдат направени задължителни изследвания.

Относно искането на майките да се затворят за месец училищата и детските градини, от Регионалното управление на образованието са категорични,  че това е невъзможно, защото означава провал на учебната година.

Допълнителни мерки за справяне със ситуацията бяха набелязани на срещата между Регионалната здравна инспекция, РУО и общината с родителите. Прави се завишена дезинфекция в училища и детски градини. Общината ще осигури препарати за всички, които не могат да си позволят да си купят, за да дезинфекцират жилищата си. За ромската махала ща се осигурят водоноски за тези, които нямат течаща вода.

89 са болните от хепатит А септември до сега, като най-много са случаите от Раковски и село Чалъкови.

Междувременно, родители от Пловдив потърсиха съдействие от „Подкрепа” за изтегляне началото на учебните часове през зимните месеци. Майките настояват първият час да започна в 8.30. Регионалният председател на образователния синдикат Цило Нейчев заяви, че за съжаление това е невъзможно за училищата на двусменен режим. По-големите, които разполагат с достатъчна база, стартират в 8 часа.