200 артисти от 4 държави вдъхват живот на тазгодишното издание на международния театрален фестивал

11

Рекордната сума от 10 000 лева от продажба на билети само за един ден отчетоха организаторите на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. Това не се е случвало досега в 21-годишната история на форума, подчерта административният директор Димитър Малашинов. Че пловдивската публика очаква с нетърпение фестивала говори опашката, която се оформи за билети още в първия ден от пускането им в продажба. Нетърпеливи почитатели на Мелпомена извиха колона още преди отварянето на касата на Драматичния театър, за да си гарантират достъп до най-интересните фестивални представления. Билети се продават и онлайн чрез сайта на Пловдивския театър, както и на касата на Куфарчето в Мол Пловдив.

200 артисти от 18 театъра на 4 държави ще вдъхнат живот на тазгодишното издание на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”. „Пътят” е мотото на едно от най-чаканите събития в есенния културен календар.

„Театърът е път – паметен. Съкровен. Път в синтаксиса на сълзата, в поречието на усмивката. Театърът е път сред хребетите на сърцето, след алвеолите на тъгата. Път в безвремието. Той е отсечка от сънища и викове, от мълчания и пориви, от белези и гърчове. Той е движение, което издължава изгревите и залезите, отвява хоризонти. Път, в който можеш да намериш себе си, но може и да се загубиш в плантации от нови светове. Път, в който сърцето ти може да излезе на километри от теб, на векове и епохи от теб”, написа по повод старта на 21-то издание драматургът Елин Рахнев.

Освен най-доброто от изминалия сезон на родната театрална сцена, своите постижения ще представят и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция.

По традиция откриването на 10 септември ще бъде с пловдивска премиера. Това е спектакълът „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицкая – един от най-известните съвременни руски драматурзи. Обитателите на старинна руска вила сякаш са излезли от пиеса на Чехов и са се озовали сред руините на сегашното време. Големият руски въпрос „Какво да се прави?” се е трансформирал в смешно-тъжното „Има ли смисъл да правим каквото и да било?”

Другото премиерно пловдивско заглавие е „Момчето от последния чин” от Хуан Майорга, което ще се играе във втората фестивална вечер. В афиша влизат още “Последното изкушение” по Казандзакис на Народния театър, “Редки тъпанари” на режисьора Теди Москов, “Саломе” от Оскар Уайлд на Театъра на армията, “Еквус” от Питър Шафър на Младежкия театър. “Женитба” на Гогол ще видим в спектакъла на театър “София”, а театър “Азарян” се включва с постановката на Деян Донков “В очакване на Годо”. Финалния акорд ще постави Народният театър с “Мнимият болен” от Молиер.

В съпътстващата програма ще бъде представена „Енциклопедия на Пловдив“ с автор Божидар Тотев, в която е включена информация за най-ценните неща, събития и хора от Пловдив. Ще бъде прожектиран филм за Юлия Огнянова. Година след като ни напусна, именитата режисьорка е герой във филма “Това име го забравете”, който ще бъде показан на 18 септември в Камерната зала на Драматичния театър.

„Сцена на кръстопът“ ще отбележи и юбилея на писателя Константин Илиев. На 16 октомври той празнува 80-годишнината си, затова един от акцентите в програмата е спектакълът “Великденско вино”. Пловдивската премиера е на 20 септември в Камерната зала. Представлението донесе номинации за „Аскеер” за изгряваща звезда на режисьора Весела Василева, на актьора Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо и в раздел за най-добро представление.