Учениците полагат грижа за своето цвете четирите години в гимназията, а след това го предават на 8-класниците

Пета година гимназията по хранителни технологии търси добрия човек

640_670bdfa74fac10ed389a96922c7fc0e4

Розите на Малкия принц вече растат във Френската гимназия, която носи името на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Всяка паралелка ще си отглежда по една роза в саксия. Учениците вече са засадили 8 от уханните растения, провокирани от розата на Малкия принц във философско-поетичния разказ на прочутия френски писател. Инициативата си гимназистите са нарекли „Аз променям моето училище със силата на красотата и словото”. Проектът бе представен на форума „Аз променям моето училище”, организиран от Община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив”.

Идеята за посланието от гимназистите към най-малките ученици били зачестили случаи на нетолерантност и агресия. Посадили розите, като до всяка от тях има послание – за любов, толерантност, приятелство. Идеята е учениците да полагат грижа за своето цвете в продължение на четирите години, които прекарват в гимназията. А когато се дипломират, да предадат стръкчето на постъпващите осмокласници. В допълнение към цветето е посланието на Екзюпери: „Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: “Моето цвете е там някъде”.

hora1 (2)

В търсене на доброто са устремени и учениците от Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии. За пета поредна години те се включват активно като доброволци в кампанията за търсене на най-добрия пловдивчанин.

„Всяка година все повече и повече хора се спират на пункта. Благодарят ни, че създаваме настроение с тази кампания и обръщаме внимание на добрата новина“, обяснява 11-класникът Николай. На пункта на добротата хората разказвали най-личните си истории, а учениците раздавали поименни грамоти за хората с големи сърца, подкрепяйки акцията на Националния алианс за хора с редки болести.