МОН отличи с грамота и премия от 1500 лева тримата победители в конкурса „Млади таланти“, сред които е и пловдивският десетокласник

Още призове за Математическата – Демира Недева от 9 клас получи поощрителна награда и 1000 лева, Габриела Чавгова отива на EXPO Science Europe. Мартин Щилянов и Петър Желев ще се включат в лятната изследователска школа на УчИМИ – БАН

Радостин Чолаков от Математическата гимназия ще представя България на Европейския конкурс за млади учени. Пловдивският десетокласник, заедно със Стивън Огнянов и Петър Жотев от СМГ „П. Хилендарски“ в София, са тазгодишните победители в конкурса „Млади таланти“ на МОН. Първенците ще представят страната ни в EUCYS, който е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение. Младите изследователи получиха грамоти и награди от по 1500 лева.

Проектът на Радостин Чолаков е в областта на информатиката – за прилагане на архитектури за дълбоко обучение върху таблични данни. Разработката на Стивън Огнянов е в областта на математиката и представя нови формули за двудиагоналното разлагане на матрици. Изследването в областта на биологията на Петър Жотев е свързано с възможността за избор на пола при бозайници, отглеждани като селскостопански животни.

„Радвайте се на вашите резултати и помнете, че това, което правите днес ще има продължение в бъдеще. Ще имате възможност да се развивате навсякъде по света, но се върнете в България, за да сътворявате своите мечти. Не се притеснявайте от предизвикателства. Вие сте сред най-добрите“, обърна се към победителите заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя специално благодари на научните ръководители, учители и родители, които са провокирали у младите хора интереса към науката и ги подкрепят.

Други трима млади изследователи получиха поощрителни награди и по 1 000 лева.

Това са Демира Недева (9 клас) от МГ “Акад. Кирил Попов”,  дебютантите седмокласници в конкурса Розанна Мишева и Антони  Георгиев от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново и Любомир Ненов (10 клас) от 9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Техните интереси са в областта на математиката, биологията и информатиката.

Три изследователски разработки получават право да представят страната ни на Европейското младежко научно изложение “EXPO Science Europe 2022 г.“ в град Сучева, Румъния през юли. Проектите в областта на информатиката, екологията и биологията са на Габриела Чавгова от пловдивската МГ „Акад. Кирил Попов“, Георги Праматаров-студент СУ „Св. Кл. Охридски“, и Мохаммад-Мурад Рашад Халвани от Обединен детски комплекс в Силистра.

Журито присъди и допълнителни награди за десетокласниците от Пловдив Мартин Щилянов и Петър Желев, които ще се включат в лятната изследователска школа на УчИМИ – БАН.

 

„Млади таланти“ е една от инициативите на Министерството на образованието и науката за подпомагане и насърчаване на младите хора да правят научни изследвания. Участниците подготвят научноизследователски и иновационни проекти в областта на биологията, химията, информатиката, инженерните науки, материалознанието, математиката, медицината, физиката, социални и хуманитарни науки и екология..

Тази година кандидатстваха 37 проекта с над 55 участници, като след първи етап от журирането до събеседване бяха допуснати 26 проекта от цялата страна.