5 шатри посрещнаха най-малките ученици на НУ „Христо Ботев“, нова спортна площадка и открита сцена изненадаха учениците от СУ „Хр.Г.Данов“

„Тестовете се правят по-лесно с приятели, надявам се да ги намерите тук“, пожела на 8-класниците от Френската зрелостничката Мая Димова

Колекция с приказки, „Пинокио“, „Точица тръгва на училище“ и Книга за джунглата носеха, редом с букетите, първокласниците от начално училище „Христо Ботев“. Родителите решили да откликнат на инициативата на Асоциация „Българска книга“, която предложи децата да купят томче за училищната библиотека, вместо цвете.

Няма как да дойдем без букет за госпожата, но това не попречи да изберем и подходяща книга, обясни майката на Симона.

Пет шатри посрещнаха на 15 септември най-малките ученици на училището, за които бе организирано официално посрещане. Съоръженията бяха разпънати на открито, а под тях ще бъдат подредени столчета преди да започне учебният час. Когато позволява времето, занятията ще са на открито заради противоепидемичните мерки. Ще се ползва и класната стая на открито двора, която преди години бе изградена като награда за училището от ЕВН.

Първият звънец рано сутринта би само за петте паралелки първолачета. А всички останали класове дойдоха на училище час по-късно – за да няма струпвания и да се разделят потоците от ученици.

Класната на 1 а клас Гергана Тотова бе направила табелки с имената на всяко дете. За момичетата те бяха сътворени от розов картон, а тези на момчетата бяха решени в синьо и жълто.

Майката на Боряна от 1 б клас обясни, че редом с тетрадките, е сложила в раницата и маската. „Вкъщи непрекъснато повтаряме, че трябва да се мият редовно ръцете, много се надявам и в училище мерките да се адекватни. Що се отнася до маските, опасявам се, че толкова малки деца ще са стриктни в носенето, да не говорим, че ще ги поставят с недотам чисти ръце“, не крие притеснението си майката.

Поздрав към децата от НУ „Христо Ботев“ отправиха двама татковци, но в ролята си на управленци. Зам.-кметът по младежки дейности Георги Титюков и кметът на район „Северен“  Стоян Алексиев станаха съпричастни на емоцията от първия учебен ден, тъй като децата им са възпитаници на Ботевото училище.

Нова спортна площадка и открита сцена, на която се състоя тържеството за откриване на новата учебна година, посрещнаха учениците на СУ „Хр.Г.Данов“.

„Деца, в момента, в който ви видях, разбрах колко сте ми липсвали. Тази година ще е различна, но ви обещавам да я направим незабравима“, каза в приветствието си директорът Гергана Аврамова. На учителите пожела здраве и търпение в годината на нетипичните за системата нови правила, а родителите помоли за доверие, за да преминат всички заедно през предстоящите предизвикателства.

Добро да е началото за всички пожела директорът на Френската гимназия Мариела Николова и лисна менчето с вода. На тържеството присъстваха само осмокласниците, за да се спазят противоепидемичните мерки. Всяка от паралелките, водена от своя класен ръководител, бе посрещната на входа, където ги очакваше кошница с бонбони.

„Тестовете и контролните се правят по-лесно с приятели, надявам се да ги намерите тук. Времето е сложно, търсете най-хубавото във всичко, помагайте си и опознавайте себе си“, пожела на новото попълнение на гимназията зрелостничката Мая Димова.