Психолози от Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование в Пловдив ще подкрепят училища за превенция на тормоза и насилието в клас.

Министерството на образованието и науката и УНИЦЕФ – България разработиха съвместно цялостната училищна програма за сигурна среда „Стъпки заедно”. След пилотната фаза в пет училища в страната бе съставен план за поетапно разширяване на програмата до повече учебни заведения чрез разпространение на наръчници и материали, подготовка на подкрепящи ментори, които да подпомагат методически присъединяващите се.

В периода юни-ноември т.г. по методиката на програмата бяха обучени 39 ментори (психолози и ресурсни учители) от 23 регионални центъра за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Сред тях са и трима от Пловдив – Мариана Лашева-Караатанасова, Таня Атанасова и Мария Василева. Те са подготвени да подкрепят училищните екипи с изпълнение на проекти по Националната програма „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците”, модул „Училище без агресия за сигурна училищна среда”, както и много други, които имат интерес да въвеждат „Стъпки заедно”.

Училищата могат да се свържат с тримата ментори от Пловдив, за да потърсят съдействие и подкрепа относно програмата. Разработените ресурси – помагала и наръчници за работа с класа и с училищната общност, могат да бъдат получени безплатно от РЦПППО – Пловдив чрез обучените ментори.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.