Младата пловдивска надежда от Търговската гимназия в шахматна партия с Динко Дерменджиев-Чико навръх рождения му ден

Media-28874-thumb

Интересна шахматна партия между легендата на ФК „Ботев“ Динко Дерменджиев –Чико и пловдивската надежда Виктория Радева ще се проведе на 2 юни. За място на събитието двете страни са избрали едно от емблематичните за любителите на шаха места в града – Цар-Симеоновата градина.

Символичен първи ход на партията ще направи заместник-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков малко след сирените за почит към Христо Ботев и загиналите за свободата на България.
Сблъсъкът между Чико, който на същата дата ще отбележи своя 76-и рожден ден, и шест декади по-младата му и устремена към върховете в шахмата опонентка ще протече в „2 полувремена по 20 минути“ с разменени цветове. Гаранция за това, че двубоят няма да завърши без победител е правилото за „дузпи“ при равенство в „редовното време“ – допълнителни 2 партии на блиц  – по 5 минути всяка.

Идеята за партията се родила в навечерието на историческия за „Ботев“ (Пловдив) финал за Купата на България срещу „Лудогорец“,  спечелен от „жълто-черните“ с 2-1. Шахматът е любимо хоби на Чико, който се е запалил по тази древна игра благодарение на Боби Фишер.

Приятелите на Вики Радева  са подготвили някои изненади. За всички зрители ще бъдат осигурени минерална вода и ваучери за отстъпка от известна пловдивска оптика. В паузата между „двете полувремена“, според неписаните правила на шахматния кибик, всеки любител ще има право да покаже по един свой ход . След двубоя Чико ще остане да анализира партиите с разбирачите, докато Вики Радева ще потегли към Търговската гимназия, където я очаква класна по английски език.

За съдия е поканен треньорът на Вики Радева –  гросмайстор Александър Делчев, който е дългогодишен национален състезател. Той е и собственик на специализирания шахматен портал- Chessbomb и ще предава партиите на живо в реално време.