Мария Гайдарова от ОУ „Райна Княгиня” ще ръководи дейностите на глобалната мрежа училища, учители и асоциации у нас

 

IMG_2040 (4)

 

Пловдивски директор оглави „Световен образователен форум” България, разбра „Уча в Пловдив”. Международната организация е глобална мрежа на училища, учители, асоциации и личности, чиято цел е създаване на равни условия за качествено образование на всички деца по света и изграждане на мрежа за обмен на добри практики и иновации. Директорът на ОУ „Райна Княгиня” Мария Гайдарова бе избрана да ръководи дейностите на организацията у нас с цел подкрепа на националните приоритети в образованието. Изборът й стана след гласуване на борда на World Education Forum в края на миналата година. Тогава бе взето решение организацията да има свое представителство в България и неин председател да е Мария Гайдарова. Тя е активен член на Европейската асоциация на училищните директори с публикации в електронното списание на организацията за реформите в образованието, бюджетната рамка и иновативните практики. Инициира майсторски класове. Завършила е University of Worcester.

World Education Forum възниква в Торонто и Холандия през 2011г. и към момента има активни представители и от САЩ, Финландия, Белгия, Великобритания, Словения, Унгария, Норвегия, Испания, Нова Зеландия и Китай.

„Организиране на национални и международни конференции, майсторски класове, кръгли маси , конкурси и състезания, на граждански инициативи за диалог с местните регионални и централни власти, са част от инициативите в програмата”, обясни Гайдарова. Нейната цел ще бъде да приобщи колкото може повече директори към членство. Онлайн платформата за добри практики е в процес на изграждане.

Регистрацията им в сайта на „Световен образователен форум България” ще им даде възможност да  публикуват свои статии, презентации и видеоклипове, а едновременно с това ще имат достъп до всички други, споделени в платформата за обмен и комуникация. Достатъчно е да се регистрират на указания линк, като изпишат на латиница държавата, данни за училището, лица за контакт и съгласие за годишна такса от 30 лева. Допълнително ще получат указания за начина на плащане.

„По този начин колегите ще могат да се свържат с всички останали членове по света и да изградят партньорства, да обменяте идеи, да споделяте добри практики”, уточни Гайдарова. Така ще могат да участват във всички инициативи на „Световен образователен форум България”- worldeducationforum-bg.wikispaces.com