Паметна плоча и зала на името на маестро Георги Атанасов бе открита днес в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Събитието е по идея на генералния консул на България в Милано Таня Димитрова, а на официалното откриване присъстваха посланикът на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара и почетният консул в Пловдив Джузепе де Франческо.

Ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак акцентира върху приноса на Маестро Георги Атанасов за развитието на българската музика в началото на 20 в. Посланик Дзара отбеляза, че посвещаването на зала в библиотеката на АМТИИ на името на големия композитор и откриването на възпоменателна плоча са събития, които изразяват по най-добър начин културните връзки между Италия и България. Дипломатът припомни, че роденият в Пловдив композитор е италиански възпитаник и ученик на Пиетро Маскани в консерваторията в Пезаро, която завършва с титлата „маестро ди музика“.

Слово за живота и дейността му изнесе д-р  Радостина  Каражеляскова. Тя акцентира върху изследвания, които недвусмислено доказват, че идеята за написването на първата му операта „Борислав“ се е родила в Пловдив и градът е имал изключително значение за творческия живот на композитора.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.