Преподавателят по музика Пенка Дишлиева.

Учителите по история, биология и музика от ОУ „Панайот Волов“ напразно чакаха с готови конспекти учениците с двойки за срока или без достатъчно оценки

Нито един седмокласник от Шекер махала не се яви вчера и днес на поправителните изпити в ОУ „Панайот Волов“, видя „Уча в Пловдив“. Според списъците 19 от учениците на училището имат двойки по някои предмети, а на други 26 им липсват достатъчно оценки, тъй като са били нередовни през изминалата година и учителите не са успели да ги изпитат. Всички те получиха последен шанс да покажат знания и да повишат успеха си, за да се дипломират и, евентуално, да кандидатстват в гимназия. Уви, никой не се възползва. Поне на този етап. Останалите изпити са насрочени за следващата седмица, след като МОН разпореди да приключат до края на август, за да се даде шанс на тези, които искат да продължат образованието си, да се запишат в училищата с вакантни места.

Както писахме преди седмица, образователният медиатор Шабан Гебов и началният педагог Николай Казанджиев обходиха всички адреси, за да напомнят на децата и родителите кои са датите. Единици обещаха да се явят, повечето категорично отказаха, трети се оказа, че вече са се задомили и школото изобщо не влиза в плановете им. Между другото, списъците с подлежащите на изпит са залепени и на централния вход на училището, но никой не се заинтересувал от графиците.

Напразно тази сутрин Шабан Генов чакаше на входа 18-те кандидати от списъка за поправка по музика. В края на миналата седмица направил и на втори обход, за да гарантира присъствие, но усилията му се оказаха напразни.

Учителят по музика Пенка Дишлянова

Сама, с конспекта на бюрото, остана в кабинета си преподавателят по музика Пенка Дишлянова. Сред въпросите, по които учениците, трябваше да покажат знания, бяха български фолклор и обредност, Европейски класицизъм, стилови направления в музиката, нови медии и модерни технологии.

„Това са сериозни и важни теми, които съм обяснявала максимално опростено, за да ме разберат. Задължително слушаме и произведения, заложени в програмата, но бързо губят интерес и настоянат да им пускам музиката, от която те се вълнуват. А практическата част от сегашния изпит е да разпознаят музикална творба“, обяснява Дишлянова. Тетрадките по предмета на учениците от прогимназиалните класове, на които преподава, са подредени прилежно в кабинета. За да се сигурна, че всеки от тях ще пише в час, тя не им разрешавала да ги отнасят у дома, а ги съхранявала в класната стая. Така никой не можел да се оправдае, че няма или че е забравил тетрадката по музика е да бездейства в час. Бегъл поглед обаче показва, че за цяла година седмокласниците са изписали максимум по четири – пет страници.

„За да задържа интереса им, винаги последните пет минути от часа обсъждаме музиката, която те харесват, случвало да се им пусна рап. От народни песни повече се вълнуват, но класика категорично отказват да слушат“, казва още Дишлянова.

Очакванията на училището са за по-масово присъствие на изпита по български език, насрочен за 30 август. На него трябва да се явят 22-ма ученици. За повечето той е единствен поправителен и ако се справят успешно, имат шанс да получат диплома за средно образование и да продължат в гимназия.

Какво ще се случи обаче с останалите? Те трябва да останат да повтарят 7 клас. И отново на учителите се пада тежката задача да убедят родителите да изпратят децата си в училище. Шансовете им обаче са ночти нулеви след липсата на какъвто и да било интерес към поправките. Мнозина от учениците са с по 10-11 изпита, тъй като не са посешавали редовно занятия миналата година и учителите не са могли да оформят успеха им. Преподавателите са категорични, че единствено сериозни рестрикции от страна на държавата към родителите могат да доведат по резултат. Рязането на детските изобщо не давало резултат. Напротив, чували коментари от рода на: “Така и така не взимам детски, защо да го пращам на училище”.