Не беше фатално, 17-та задача можеше да се реши не само с Хероновата формула, коментираха ученици от Математическата гимназия

Нов вариант на формулите, които е разрешено да се ползват на изпита по математика, са получили час след началото на днешното НВО оценяване по предмета десетокласници. Взеха свитъка със старите и ни раздадоха нови, разказаха ученици от Математическата гимназия. И поясниха, че липсвали скобите на Хероновата формула. Тя била нужна за решаването на 17-та задача.

Не беше фатално, задачата можеш да се реши и по друг начин, а на това отгоре аз си знам формулата, така че изобщо не ми беше нужен свитък, каза десетокласничка. След като раздали новия вариант на формулите, квесторите казали на учениците, че имат 40 минути повече време за работа.

Ето какво обясниха от МОН: “В 9.38 ч днес в МОН е постъпил сигнал, че при печат на файла с формули по математика за 10 клас, конвертиран от Word в PDF, в част от формулите не се визуализират скобите. В отговор на сигнала в рамките на 6 минути е направена проверка и файлът е качен отново. Дадено е указание за начало на изпита да се смята моментът, в който всички ученици в съответното училище разполагат с повторно качените коректни формули. Учениците не са ощетени”.

Националното външно оценяване в 10 клас се провежда в 76 училища в Пловдив и областта. На него се явяват 5274 ученици.

Тестът по математика включва 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор и 2 – с разширен свободен отговор с необходимите обосновки.

Времето за работа е 90 минути.