dav

23 студенти от Медицинския колеж влязоха като доброволци в ОУ „Димитър Талев“

Министерството на образованието и науката ще предостави 12,8 млн. лева от своя бюджет на здравното министерство за закупуване на тестове за ученици. За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна подкрепа и за подкрепа на личностното развитие.

В края на октомври кабинетът отпусна на Министерство на здравеопазването 13 млн. лева, с които в момента се купуват тестове. Заедно с допълнителните 12,8 млн. лв. парите ще стигнат за изследване на учениците от I до XII клас  до края на годината. Тази сутрин министърът на образованието и науката акад. Николай Денков гостува в рубриката “Властта говори! Открито” във фейсбук профила на МС и обясни, че към момента не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в училище. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове.

Министърът благодари на родителите и на студентите доброволци, които подпомогнат учителите при изследванията на децата.

През първата седмица от тестването в ОУ „Димитър Талев“ се включиха 47 родители и 23 студенти от Медицински колеж. Младежите от специалностите „Рентгенов лаборант“, “Зъботехник”, „Медицинска козметика“, „Медицински лаборант“ и „Рехабилитатор“ откликнали на молбата за съдействие на директора Ирина Чолакова да подкрепят началните педагози. Тестваните във вторник и четвъртък ученици от училището били 845. Не са отчетени положителни резултати.

До момента МОН е получило от МЗ общо 851 000 теста за учениците от I до IV клас. От 10 ноември т.г. до сега се изразходени около 300 000 от тях. Остатъкът ще стигне за малките ученици до края на следващата седмица. Очакват се още доставки, които ще бъдат разпределени в училищата в страната в рамките на 24 часа.