Градът под тепетата ще е домакин на 12-тото издание, в програмата е включен и Симфоничният оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“

Пловдив ще бъде домакин на 12-тото издание на Европейския оркестров фестивал EOF`22, организиран от Европейската оркестрова федерация. Той ще се проведе от 5 до 8 май. Фестивалът е триенале, форум на европейското младежко и аматьорското класическо музикално изкуство и е с над 30 годишна история. В годините домакини са били Германия, Франция, Чехия, Швейцария и Лихтенщайн, Нидерландия, Естония, Италия, Норвегия. Тазгодишното издание на EOF ще събере 360 музиканти от 17 страни. През четирите фестивални дни, в различни градски локации, ще се редуват концерти на основните участващи оркестрови формации и концерти на музикалните ателиета.

Официалното откриване е на 5 май от 19 часа на сцената на Римски стадион.

В програмата са включени ученици от НУМТИ “Добрин Петков“, НУИ “Добри Христов” Варна и НУИ “Панайот Пипков” Плевен, Белгия, Великобритания, Германия, Естония, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Унгария, Финландия, Чехия, Швейцария, Швеция, Япония и Южна Корея. Участниците са както деца и младежи от музикални училища, така и изпълнители, за които музиката е хоби.

Предвидени са 7 ателиета за класическа музика: барок, класика, две ателиета за романтична музика, българска музика, филмова музика и джаз импровизация. В дните 5-8 май ще бъдат изпълнени 7 концерта в пространствата на Римски стадион, Изложбена зала „2019“, Епископска базилика, Регионален исторически музей“, разказа диригентът маестро Константин Добройков, участник във фестивала.