Ще бъдат инспектирани всички 1100 лавки, които се намират в в дворовете на учебните заведения и в радиус на 150 метра от тях.

18985399_1254994354610896_238106797_n

Мащабна проверка на училищните павилиони в Пловдивска област започват от утре служители на Агенцията по храните, полиция и представители на Комисията за защита на потребителите. Инспекциите на всички 1100 павилиона, които се намират в в дворовете на учебните заведения и в радиус на 150 метра от тях, трябва да приключат на 5 декември. Проверката е възложена от Върховната административна прокуратура, а целта е да се пресече предлагането на опасни за здравето храни и напитки, като бъдат установени и санкционирани нарушителите.

Експертите ще проверяват дали в будките има алкохол, цигари, както и вредни храни като чипс, снакс, пържени ядки, пържени тестени изделия като понички, пирожки и мекици, сокове с оцветители, чиято продажба е забранена с общинска наредба. В айрана не може да има добавена сол, а млякото и млечните напитки не може да са с над 2% масленост. В чайовете не може да има подсладители и овкусители, както да се съдържа кофеин. Ще се следи под лупа и качеството на останалите хранителни продукти – съставки, етикети, срок на годност, производител. В училищния стол, лавката или бюфета не може да има близалки, сухи пасти и сиропирани сладкиши. Позволени са тунквани бисквити с шоколад, кроасани и кифли с шоколад и конфитюр, както и вафли с ниско съдържание на въглехидрати. Забранени са обаче сухи купи и бульони, кафе и енергийни напитки. Собствениците на бюфети са задължени да предлагат сандвичи, тестени закуски със зеленчукова или млечна плънка, млека, плодове и зеленчуци според сезона, натурални плодови и зеленчукови сокове, бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води. Разрешени са също плодовите и билкови чайове, както и топлият шоколад.

На търговци, които предлагат остарели или опасни за здравето на децата храни, ще бъдат налагани глоби от 1000 до 5000 лева. Крайната мярка е затваряне на обекта. От Регионалната здравна инспекция вече са направили проверка на училищните столове за хигиената и продукти. Актове не са наложени, тъй като седмичните менюта са били изготвени съобразно изискванията.