Откъс от романа-приказка на Екзюпери, публикуван за първи път преди 75 години, ще прочетат общностите в Пловдив за Деня на майчиния език

„Малкият принц“ ще прозвучи на 21 езика, включително на персийски, арабски, пенджаби и пущу, на празник по повод 21 февруари в областната управа. Това е датата, на която се отбелязва Международният ден на майчиния език.

По инициатива на Българо-турски литературен клуб ще се проведе празник с многоезична културно-музикална програма, в която ще вземат участие представители на различните общности в града и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища. Те ще прочетат откъс от романа-приказка на Екзюпери, публикуван за първи път преди 75 години. Прочутото произведение е преведено на 210 езика, затова организаторите избират именно него. Събитието е под патронажа на областиня управител Здравко Димитров и на генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

 “Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки” – този откъс публиката ще чуе най-напред на български, а след това на още 20 езика, сред които китайски и молдовски.

Идеята на празника е да подчертае заслужената роля на всички езици в изграждането на културната идентичност и творчество. Участниците ще представят традиционни за своята държава музика и танци.

Събитието, което ще стартира на 21 февруари в 18 часа,  е подкрепено и от Клуба на Консулите в Пловдив.