До 14 юли ще бъдат готови и качени за обществено обсъждане разработените типови учебни планове за професионално обучение, заяви днес в Пловдив зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

IMG_3907

„От пет години се опитваме да влезем реално в управлението на професионалните гимназии, но срещаме съпротива от страна на Министерството на образованието. А виждаме, че този модел е успешен в други общини. Не знам защо в Пловдив това не става, ако изключим двете гимназии по дървообработване и хранителни технологии, но там се договаряхме със земеделското министерство. Ще продължаваме да бъдем активни и искам това ясно да се чуе”.

Това заяви днес кметът Иван Тотев по повод липсата на квалифицирана работна сила, сочена като проблем № 1 от бизнеса, на дискусия, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалния капитал в България. Какви са възможностите за решаване на проблема с кадрите в транспортната, строителната, добивната и преработвателната индустрия,  предложения за промени в Закона за професионалното образование, проблемите и предизвикателствата на дуалното обучение и  професионалната квалификация и преквалификация бяха част от темите, по които дебатираха участниците в дискусията.

Прогнозите са, че в следващите 10 години инвестициите в Пловдивско ще стигнат 1 млрд. лева, но следва въпросът може ли регионът да издържи и да отговори на нуждата от кадри. В строителната индустрия има глад за 30 000 души, в мехатрониката – за 17 000. Транспортната индустрия е принудена да внася работници. Реформата в професионалното образование все още не е факт, дуалното обучение не е широко застъпено.

До 14 юли ще бъдат готови и качени за обществено обсъждане разработените типови учебни планове за професионално обучение, увери зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която участва в дискусията. В подготовката им са участвали и представители на бизнеса.

„Най-важното е да променим мисленето на семейството и на обществото като цяло, че си струва децата да учат в професионални училища, които гарантират успешната им реализация. Някъде в годините се загуби връзката между бизнеса и професионалните гимназии. В момента активно се говори да върнем техникумите. Но аз смятам, че не наименованието прави съдържанието на училищната подготовка. Ще ви върна към една народна приказка, в която на царския син не му е било достатъчно само, че е царски син, за да вземе своята любима, а трябвало да получи занаят. Българските традиции са свързани с овладяването на занаят”, каза зам.-министърът.

Според  главния изпълнителен директор на КЦМ Никола Добрев липсата на подготвени кадри не е само проблем на бизнеса, а на обществото, тъй като не се възпитават нагласи у децата да работят. Той изрази мнение, че не бива да копира системата на дуално образование на Германия, Швейцария и Австрия, а да разработим и приложим  свой модел на дуално обучение.