Презентация на сборник с творби на ученици, награждаване на учител и ученик на годината, анкета и виртуална разходка на онлайн празника на ОУ „Димитър Талев“

По повод половинвековния си юбилей ОУ „Димитър Талев“ вече има химн. Със създаването на текста се заела директорът Ирина Чолакова, а като композитор се проявява преподавателят по музика Десислава Веселинова. Двете решили, че няма по-подходящи изпълнители от талантите в училищната вокална група. Премиерното изпълнение бе на онлайн празника за 50-годишнината на училището, показан в YouTube. Пандемията наложи тържеството да бъде във виртуалното пространство.

Какво за мен е да съм ученик в ОУ „Димитър Талев“ – на този въпрос отговаряха деца от различните класове, за които „това е мястото, където научих всичко, което знам“, „срещнах добри приятели“, „заобиколен съм от чудесни учители“.

Награда, привилегия, вдъхновение и радост – така пък определят учителската професия педагозите. За повечето тя е отговорност, други я приемат като съдба, а за трети е приключение и възможност.

На виртуалния празник бе презентиран и сборникът “Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът”. Той съдържа 50 литературни творби и рисунки, издаден е със средства на училището и ще бъде разпространяван с благотворителна цел. Книгата ще заеме своето място в школската библиотека.

„Да бъдеш директор е служене, отговорност и грижа. Вече близо 6 години. Най-важното бе да постигнем резултати с екип, мотивиран с доверие, който има свободата да избере начина, по който да свърши работата си, да усеща удовлетворение и значимост. Заедно сме способни на толкова повече“, признава директорът Ирина Чолакова.

Виртуалната разходка из класните стаи, фоайетата и двора прави зрителите свидетели на модернизацията на училището, което е “в облака” от 2018 година. За нуждите на образователния процес са закупени 57 хромбука и 50 лаптопа, 30 мултимедийни екрана, 3 интерактивни дисплея, 20 таблета, 6 за добавена и виртуална реалност, въведени са редица иновации. Секторно разпределение на класните стаи, кабинет за индивидуална личностна подкрепа, сцена за изяви, реновирани спортни площадки са част от най-новите решения и придобивки.

И както подобава на юбилей, награди получиха учители и ученици, допринесли за издигане авторитета на учебното заведение. За Учител на годината бе обявена Вера Шопова. Децата я определят като човек, който вдъхновява и насърчава по нестандартен начин. „Вие сте моята сбъдната мечта. Докато преподаването е мисия, а не професия, образованието ще пребъде“, каза в отговор на признанието Шопова.

6-класничката Миглена Попова бе обявена за Ученик на годината. С плакет бе удостоен Димитър Димитров, постигнал множество успехи на национални и международни математически състезания. Трима преподаватели бяха обявени за почетни учители, а званието „Заслужил ученик“ бе присъдено на Константин Веслов от 7 в клас. При награждаването не бяха подминати и родителите като успешни партньори, помогнали за реализацията на проекти и подобряване на материалната база.

Плакет за изключително сътрудничество бе връчен и на Центъра за творческо обучение, откъдето пък изненадаха юбилярите с оригинален подарък – най-новото обучително решенние на Лего.