Нарочни проверки за качеството на храните в детските ясли, градини и млечни кухни започват Българската агенция за безопасност на храните и РЗИ след сигнал на ръководството на район „Централен“. Това стана ясно днес на среща между институциите.

Притеснени родители сигнализирали в кметството за сериозни проблеми с обедното меню на децата им, и по-конкретно съмнителните продукти, от които е приготвено. По публикации в социалните медии става дума за некачествено пилешко месо.

Миналата седмица  прокуратурата започна проверка по този сигнал срещу фирма, която доставя продукти за няколко кухни на детски градини в район „Централен“. Заместник-кметът Фиданка Кацарева поясни, че във връзка с множеството сигнали и напрежението сред родителите, е организирана среща с директорите на детските заведения и представители на РЗИ и БАХБ. „Търсим начин да предотвратим подобно отношение на фирмите доставчици”, каза Кацарева.

“До 15 октомври ще направим тематична проверка за сигнала от прокуратурата. Паралелно с това обаче вървят проверките за храната в детските и учебни заведения, свързани със старта на новата учебна година. Има само едно  констатирано нарушение. Експертите са открили пилешко месо, без етикет на производител, в една кухня на детска градина“, каза д-р Станимира Чавдарова от областната дирекция на БАБХ.

От „Централен“ вече са изпратили писмо до тях до 2 октомври да се направят проверки за храната във всички 12 детски градини, 4 ясли и 4 детски кухни на територията на района. В една част от детските заведения храната се приготвя на място, другите имат договори с фирми за кетъринг.

Експертите заявиха, че директорите имат право да върнат некачествени продукти, които получат при доставка, като фирмата, с която са сключили договори, е длъжна до половин час да реагира и осигури други, за да бъде приготвена своевременно храната на децата.

“Още вчера пуснахме допълнителни указания към директорите да са прецизни относно доставките и при най-малки съмнения да връщат храна и, ако се налага, да прекратяват договори. Недопустимо е да се прави компромис с храната на децата. През последните две години обсъждаме как да се подобрява храненето в детски и учебни заведения, има нужда от осъвременяване на контрола и се надявам да постигнем диалог на държавно ниво, тъй като РЗИ имат нужда от повече правомощия”, коментира темата зам.-кметът по образование и бизнес развитие в община Пловдив Стефан Стоянов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.