Нарочни проверки за качеството на храните в детските ясли, градини и млечни кухни започват Българската агенция за безопасност на храните и РЗИ след сигнал на ръководството на район „Централен“. Това стана ясно днес на среща между институциите.

Притеснени родители сигнализирали в кметството за сериозни проблеми с обедното меню на децата им, и по-конкретно съмнителните продукти, от които е приготвено. По публикации в социалните медии става дума за некачествено пилешко месо.

Миналата седмица  прокуратурата започна проверка по този сигнал срещу фирма, която доставя продукти за няколко кухни на детски градини в район „Централен“. Заместник-кметът Фиданка Кацарева поясни, че във връзка с множеството сигнали и напрежението сред родителите, е организирана среща с директорите на детските заведения и представители на РЗИ и БАХБ. „Търсим начин да предотвратим подобно отношение на фирмите доставчици”, каза Кацарева.

“До 15 октомври ще направим тематична проверка за сигнала от прокуратурата. Паралелно с това обаче вървят проверките за храната в детските и учебни заведения, свързани със старта на новата учебна година. Има само едно  констатирано нарушение. Експертите са открили пилешко месо, без етикет на производител, в една кухня на детска градина“, каза д-р Станимира Чавдарова от областната дирекция на БАБХ.

От „Централен“ вече са изпратили писмо до тях до 2 октомври да се направят проверки за храната във всички 12 детски градини, 4 ясли и 4 детски кухни на територията на района. В една част от детските заведения храната се приготвя на място, другите имат договори с фирми за кетъринг.

Експертите заявиха, че директорите имат право да върнат некачествени продукти, които получат при доставка, като фирмата, с която са сключили договори, е длъжна до половин час да реагира и осигури други, за да бъде приготвена своевременно храната на децата.

“Още вчера пуснахме допълнителни указания към директорите да са прецизни относно доставките и при най-малки съмнения да връщат храна и, ако се налага, да прекратяват договори. Недопустимо е да се прави компромис с храната на децата. През последните две години обсъждаме как да се подобрява храненето в детски и учебни заведения, има нужда от осъвременяване на контрола и се надявам да постигнем диалог на държавно ниво, тъй като РЗИ имат нужда от повече правомощия”, коментира темата зам.-кметът по образование и бизнес развитие в община Пловдив Стефан Стоянов.