Талантливата фотографка грабна и специалния приз от „Вълшебството на сезоните”

на село06

Фотографията „Жажда” на Дана Цветкова от ЕГ „Пловдив” бе отличена с втора награда в националния конкурс “Чиста вода – чиста планета”, организиран от МОН, Регионално управление на образованието Бургас и община Бургас. “Снимката е направена на прабаба ми, която преди месец си отиде от този свят и ужасно много ми липсва”, споделя Дана, която е част от клуба по фотография в гимназията с ръководител Николай Аджеларов.

Талантливата 10-класничка спечели и специалната награда за фотографии на тема “Вълшебството на сезоните”. Конкурсът бе организиран от младежкия дом в Хасково и астрономически клуб “Хелиос”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нейни снимки бяха показани в общата фото изложба „Субективно и обективно” на фото клуба към Английската. В навечерието на Коледа Дана откри и първата си самостоятелна фото изложба “Магията на българския дух” във фоайето на училището си.

Освен страстта си към фотографията, тя е член е на Ученическия библиотечен съвет в ЕГ “Пловдив” и доброволец към фондация „Пловдив 2019”.

Дана бе класирана на първо място в националния фотоконкурс “Аз снимам моята България”, в категорията „Празници” миналата година. Фотографията е  кадър от празника “Муфканица” в село Царимир, където на мегдана се палят огньове, за да се прогони зимата. Тази фотография изпрати Дана в Европарламента в Брюксел.

На талантливото момиче бе присъдена и първата награда в националния ученически конкурс (раздел “Фотография”)”Вазовата България”, организиран от къщата-музей “Иван Вазов”.

Преди две години нейна снимка със заглавие „На опашка за целувки” спечели наградата на публиката в националния фотоконкурс “Най-сладка целувка”.