Повече училища гнезда за прием на документи в малките населени места, предлагат шефовете на професионални гимназии

“Техник-реставратор” и “Технология на хомеопатичните продукти” предлагат като нови специалности от догодина

7858e46ff187fc9cbb0b3886ea5ed39a7d86ea2d

Паралелките по дуалната система да са над план-приема за догодина. Това мнение изразиха директори на професионални гимназии, които до края на декември трябва да са готови с предложенията за следващата учебна година. След поредицата среща с общината, Регионалното управление по образование и Образователно-индустриалния борд, стана ясно, че именно дуалното обучение ще трябва да реши, поне отчасти, кризата със средни изпълнителски кадри. Директорите обаче се страхуват да рискуват, тъй като дуалните паралелки ще са по професии, които не са привлекателни за учениците, и не е сигурно дали ще се напълнят. А именно от такива специалисти се нуждае пазарът. Ако бизнесът не гарантира предварително трудови договори и сериозна подкрепа при рекламната кампания за набиране на ученици, има опасност да не съберем достатъчно кандидати и да се наложи закриване на паралелки, коментират школските шефове.

На миналогодишната кампания Професионалната гимназия по дървообработване, която разкри първата в страната дуална паралелка с редовен прием, едва събра минимума, за да не бъде закрита. Догодина училището обявява прием за две дуални, които обаче са гарантирани финансово по швейцарския проект “ДОМИНО”. Те са за “Мебелно производство” след 7 и 8 клас. Професионалната гимназия по механотехника също работи по “ДОМИНО” за “Машини и системи с ЦПУ”. Учениците получават по 50 лева месечно. Бизнесът има интерес към специалността “Мехатроника”, но в последните години желаещи за нея няма. Идеята на гимназията е да възроди и някогашната специалност “Промишлена електроника”.

Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия няма да има дуална паралелка, но разкрива нова специалност “Техник-реставратор”. Училището е получило подкрепата на Съюза на архитектите, които потвърждават нуждата от кадри с такива умения. Професионалната гимназия по строителни технологии “Пеньо Пенев” обмисля дуална паралелка по “Вътрешни облицовки и настилки”. Нова специалност предлага Професионалната гимназия по хранителни технологии – “Технология на хомеопатичните продукти”.

Да има повече училища гнезда за прием на документи за гимназиите, настояват директорите пред Регионалното управление по образованието. Центровете, извън пловдивските четири, са само два – в Асеновград и Карлово. Родителите се оплаквали, че трябва да пътуват, за да подават документи, което отказвало мнозина. А тази година, дори да имат слаби оценки, учениците трябва да подадат документи за прием, за да не останат извън системата.

Обсъжда се вариант и за електронен прием на документи, наравно с книжните. Но дали Пловдив ще е сред пилотните градове, където ще се тества системата, все още не е ясно.