Участниците във форума с директора на ПГЕЕ инж. Камелия Стоянова.

Онлайн борса за употребявани учебници и 3D видеоигра, подобна на „Майнкрафт“, спечелиха награди на младежкия форум „Иновации и бизнес процеси“ в ПГ по електротехника и електроника

Грамоти от името на Асоциация “Развитие на информационното” общество връчи дългогодишният директор на ПГЕЕ Стоянка Анастасова.

Алтернативна безплатна енциклопедия Wiki с амбицията да бъде по-точна от познатата многоезична уеб базирана Уикипедия със свободно съдържание, презентира десетокласникът Спасимир Павлов на младежкия форум „Иновации и бизнес процеси“ днес в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Форумът бе организиран със съдействието на Сдружение „Научно-технически съюзи“, институти на БАН и фондация „Еврика“. След като решил, че Уикипедия има твърде много недостатъци, а процедурата да станеш редактор е тежка и тромава, Спасимир започнал работа върху създаването на нова платформа с информационна база от данни. В нея обаче няма цели статии, а отделни фрагменти.

„Според търсенето може да се генерира уникална статия. Всеки потребител има възможност да добавя информация, но и да гласува за достоверността и актуалността на съдържанието в платформата“, обяснява десетокласникът, който е използвал граф база данни, а не стандартните, които са релационни. Негов ръководител е инж. Тодорка Добрева.

Платформата спечели не просто симпатиите, а уважението на журито в състав гл.ас. д-р Никола Вълчанов от Пловдивския университет, доц. Мариян Илиев от Техническия университет и Чавдар Дангалчев от Института по математика и информатика в БАН.

Участниците във форума с директора на ПГЕЕ инж. Камелия Стоянова.

 

Втори се класира Евгени Данаилов от 11 б клас за двете си разработки – 3D видеоигра, подобна на „Майнкрафт“, и симулатор за ефектите от сблъсък на различни материали „Cristal Castle“. Негови ръководители са инж. Камелия Стоянова и инж. Марияна Христоскова.

Георги Ганев и Александър Чолаков се наредиха на трето място със своята онлайн борса за учебници. Уеб приложението изисква регистрация, а след създаване на профил, потребителят може да дава обяви и да купува. „Платформата работи, но още е в 5 версия, тъй като предстои да добавяме нови функционалности“, обясниха 11-класниците.

Останалите участници представиха програмируемо управление за индустриални стругове, измервателна станция за контрол на качеството с помощта на Ардуино – „Метеорологична станция“, както и примерен лабиринт. Всички получиха сертификати и предметни награди.