Евродепутатът Илхан Кючюк отличи училището с наградата „Симон Вей“, учениците му подариха луксозно издание на „Малкият принц“ и авторска живопис

Трябва ли България да въведе еврото и няма ли опасност да се окажем в криза, в каква Европа искате да живеят вашите деца и как да запазим националните си ценности в голямото европейско семейство. На тези и още десетки въпроси търсиха отговор ученици от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ в дебат с евродепутата Илхан Кючюк. Повече от час те дебатираха върху възможностите за успешна реализация на младите хора у нас и зад граница, като не пропуснаха да коментират и горещи теми като скока на цената на горивата, конфликта Русия-Украйна и отношенията на страната ни с Република Северна Македония.

Посещението на Кючюк бе по повод връчването на наградата „Симон Вей“ за мултикултурно образование и толерантност. Френската гимназия е първото училище, удостоено с отличието. Симон Вей е виден френски политик, бивш министър на здравеопазването, член на Конституционния съвет на Франция и първата жена, която застава начело на Европейския парламент.

Наградата е учредена по инициатива Илхан Кючюк и Валентин Тончев – негов съветник и бивш възпитаник на гимназията.

„Тази награда е голямо признание за Френската гимназия. В същността си изучаването на чужди езици е сближаване с другия, превръщане на чуждия в свой чрез познание на неговата култура, традиции, начин на живот и мислене. В този смисъл нашето училище предлага плодородна почва за реализиране на мултикултурно образование и възпитание в дух на толерантност и приемане на различията“, каза по време на церемонията директорът Мариела Николова. И цитира патрона на гимназията Антоан дьо Сент-Екзюпери: „Ако се различавам от теб, това не само не те ощетява, но те обогатява. И аз съм ти признателен, че ме приемаш такъв, какъвто съм“.

Николова благодари на колегата си Донка Алексиева – главен учител и ръководител на училищния Европейски клуб от 2007 година до днес. Той е част от Националното сдружение на българските европейски клубове. През 2018 година ФЕГ става първото училище в Пловдив, което извоюва статут на училище посланик на Европейския парламент. Учениците са представяли три пъти България в Европарламента в Страсбург чрез участие в „Евроскола“ – през 2009 г., 2013 г. и 2021 г.

Валентин Тончев, който е от випуск 2003, се върна в годините назад, за да припомни, че успява да замине на учи във Франция, благодарение на членството на училището в Международната организация на франкофонията. След като завършва бакалавърска и две магистърски степени, той се връща в България. Както направили и повече от връстниците му, решили да продължат образованието си зад граница.

Учениците изненадаха гостите с подаръци – луксозно издание на “Малкият принц” и авторска живопис.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.