Младежи представят културното наследство на Пловдив в интерактивни маршрути за зрящи и незрящи

Uchastnici-v-proekta

Как може да се усети градът чрез слух, мирис и допир. Тази възможност дават трите маршрута, които представят градското културно наследство на Пловдив  пред зрящи и незрящи.  Проектът „Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут”, финансиран от общинската дирекция „Култура и културно наследство” се реализира от Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор” в партньорство с Философско-историческия факултет на Пловдивския университет и  Националния център за рехабилитация на слепи. на 3-и, 13-и и 18-и юни.

Участниците в трите интерактивни марtрута на 3., 13. и 18. юни ще бъдат предварително подготвени по време на специализирано обучение за водачи, което ще се проведе от 31 май до 2 юни във философско-историческия факултет. Бъдещите водачи ще бъдат ангажирани с проблемите за достъпа на хора със зрителни затруднения до градското културно наследство на Пловдив. Желаещите да се включат в обучението трябва да са между 18 и 35 години и могат да се запишат за него до 29 май на https://goo.gl/forms/n0uwpQAPfIRDVbdc2

Интерактивните маршрути се преминават най-малко от двама души – единият е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи, които искат да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител, водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив – с докосване на паметници на културата, с вслушване в околните шумове.

За да могат да преведат своята публика – незряща или зряща, но със затворени очи, бъдещите водачи трябва да получат определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, като тези теми са заложени в обучението за водачи.

Единият от маршрутите започва от статуята на Мильо, минава през чешмичката срещу паметника и се отправя към градинката на Джумаята, където е реализиран проектът „Седмото тепе” с откъси от знакови литературни творби на емблематични за Пловдив автори. Следва макетът на Римския стадион, обясни Светослава Манчева – докторант по социална антропология. Маршрутите „Усети града” ще са отворени и безплатни за всеки.

В обучителната програма са предвидени и лекционни, и практически занимания. Членове на Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив също ще се включат в обучението, за да дадат насоки за работата с незрящи, обясни Галина Петрова.

Възможностите за включване на интерактивните обиколки в туристическите маршрути на Община Пловдив коментира Гено Дойков, специалист „Маркетинг и реклама на дестинацията“ от Общинско предприятие „Туризъм“. Авторите на проекта ще предоставят на туристическия информационен център пътеводител за водачи на зрящи и незрящи.

След приключване на изследователски проект през 2014 година, студентите по етнология и антропология към  „Медиатор” реализират интерактивния маршрут няколко пъти в Пловдив. През 2015 година са разработени нови два – в  Аспарухово, Варненско, и в Стара Загора. Те са съобразени със спецификите на пространството и представят местното културно наследство по нов начин.