Украшения, изработени от хора с увреждания, чакат своите купувачи в Социалната къщичка пред общината

Нямам право на грешки, защото една тръба струва десет евро, казва майсторът докато извайва поредната играчка

До 1475 година в Германия украсявали коледните дървета с ябълки, круши и други  плодове. Същата година обаче се случила много лоша и един стъклар от малкото тюрингийско градче Лауша решил да зарадва децата и да направи калъпи на плодове и различни фигури. Постепенно в цяла Германия започнали да украсяват коледните дървета със стъклени играчки. В България традицията датира от 1948 година, въведена от пловдивчанина Матей Матеев. Той специализирал стъкло в Чехия и започнал да прави чупливи празнични играчки.

Днес истински чудеса от стъкло сътворява от обикновена прозрачна тръба пловдивчанинът Иван Станев. Майсторът е единственият у нас, който все още прави коледни играчи от меко магнезиално стъкло с надежда да върне мястото им по щандовете, препълнени главно с китайски пластмасови или украшения от стиропор. Технологията, по която работи, е на 200 години – стъклото се разтопява на огромна пещ и механично се изтегля в тръби.

Работилницата му е разположена в Социалната къщичка пред общината. На място Иван ще прави демонстрации на издухване на стъкло, а изработените изделия ще се продават благотворително в полза на „Ателие за стъклени вълшебства” към Дома за възрастни хора с умствена изостаналост.

Ангели, гълъби, сърца, камбанки, звезди и картички чакат своите купувачи къщичката. Украсите и играчките са направени от потребителите на социални услуги в града. Магнитите за хладилници и керамичните висулки са дело на работещите в Социално предприятие за хора с увреждания, създадено преди няколко месеца по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Целта е хората с увреждания да добият различни умения и компетенции, да се подобри тяхната интеграция и качеството им на живот. Набраните средства ще бъдат вложени в програмите за арт терапия.