Синдикатите предупреджават, че принудителният престой не трябва да е за сметка на 56-те дни, определени в Колективния трудов договор

Призоваваме работодателите в средното образование да спазят договореностите в Колективния трудов договор и да не ощетяват учителите с полагащите им се дни от годишната отпуска по време на грипната ваканция. Това каза регионалният председател на синдикат „Образование” на КТ „Подкрепа” по повод въпроси на учители и дебати в социалните мрежи платени или неплатени са дните им заради извънредната почивка.

Със заповед на образователния министър преподавателите, които са членове на Синдиката на българските учители към КНСБ или на „Подкрепа”,  от миналата година имат право на още 5 допълни дни платен отпуск за извънредни неучебни дни.

„Те имат право на 56 дни платен годишен отпуск, а всички останали учители са с по 48”, уточни  Нейчев. Той обясни, че всеки учител е взел решение да ползва различен брой дни отпуска по време на грипната ваканция. Немалко преподаватели са предпочели да бъдат на работа по време на принудителния престой.

Ако някой е ползвал сега три от допълнителните пет дни, то оставащите може да си вземе при друга извънредна почивка. Тези, които са си изразходвали допълнителните дни, занапред ще използват полагащите им се от годишния отпуск. Всички учители, които не членуват в синдикати, но са решили да не ходят на работа по време на грипната ваканция, ползват дни от годишния си отпуск.