След като чуха резлутата с 9-то място, децата от Арменското училище запяха песента на Детската Евровизия

dscf9998

„Вълшебен ден” с пълен глас, вместо сълзи посрещнаха решението за деветото място на пловдивчанката Лидия Ганева на Детската Евровизия. Както „Уча в Пловдив” единствен писа, децата от Арменското училище се събраха, за да аплодират заедно изпълнението на своята съученичка, гледайки на живо конкурса по БНТ. Арменският салон в двора на школото бе препълнен с ученици, учители и родители, които развяха родния трибагреник и ръчно направени плакати с призив за победа на гласовитата четвъртокласничка. Песента на Графа звучи от 15 септември неизменно всеки ден в училището и заменя звънеца за начало и край на часовете.

dscf9997

Лидия Ганева се класира на девето място в Евровизията. Конкурсът приключи във Валета, столицата на Малта. Победител в надпреварата стана Мариам Мамадашвили от Грузия, следвана от Армения с изпълнители Анахит Адамян и Мери Варданян и Италия на трето място с Фиама Боча. Нашето момиче беше на осма позиция в класацията на професионалното жури, но резултатът се промени след прибавянето на вота на детското жури. Тя изпълни безупречно дори високите тонове от песента си и показа добра хореография и професионално поведение на сцената. Накрая благодари и пожела на всички “Вълшебен ден” на английски. БНТ обяви обаче, че Лидия е спечелила вота на зрителите, но тази година за първи път те са изключени от гласуване в надпреварата, в която се включиха 16 европейски държави и Австралия.

dscf9992

Да аплодират Лидия от София дойдоха и доброволци на Детската Евровизия. Студентите Варсен Такворян, Мария Костадинова, Алекс Николов и Мадлен Тютелян са участвали в организацията на българското домакинство, както и в селекцията „Децата на България са супер”.

Яд ни е, защото пее много хубаво и заслужаваше да е първа, но щом е стигнала толкова високо, значи е победител, казаха съучениците й. Те са нетърпеливи да се завърне, за да я посрещнат като звезда и да я прегърнат.

„Пиша й пълно 6”, коментира изпълнението на Лидия Владимир Ампов, който е с нея в Малта. Но после се коригира и добави, че всъщност й слага десятка. Поли Генова, която също подкрепя пловдивското дарование във Валета, каза, че е горда с изключително емоционалното изпълнение на Лидия.

dscf9972