Представители на посолството на Великобритания, начело с Н.Пр.Ема Хопкинс, се срещнаха живеещи в региона британски граждани, за да разяснят промените, които ги очакват след декември 2020 година

Британски студенти, избрали да учат за медици и стоматолози в Пловдив, отбелязаха масово участие на срещата, организирана в Дома на културата от посолството на Великобритания относно планирането на Брекзит. Представители на дипломатическата мисия започват срещи с живеещи в България британски граждани, за да им разяснят промените, които ги очакват след декември 2020 година.

Днес със студентите и британците, които работят и живеят в Пловдивска област, се срещна ръководителят на политическия отдел Том Хайнс. Срещата остана затворена за медиите, но от консултантския екип уточниха, че посолството, заедно с българското МВР, са разработили поредица от брошури за дългосрочно и постоянно пребиваване. Британските младежи в Медицинския университет в Пловдив са най-многобройни сред чуждестранните студенти – около 2000.

На официално работно посещение в Пловдив днес бе и посланик Ема Хопкинс, която направи поредица от срещи с бизнес организации, британски граждани, студенти, ученици, представители на местната власт.

„Най-общо казано, в следващата година няма да има кой знае какви промени, защото ще бъдем в така наречения преходен период”, каза посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс по повод предстоящото излизане на страната от ЕС на 31 януари.

Около 15 000 са постоянно живеещите в страната ни англичани, а близо 50 000 притежават имоти в България, поясни Ема Хопкинс. По думите й, търговският обмен между България и Великобритания се е удвоил в последните 10 години.

Позицията на Великобритания в преговорите с ЕС остава нулеви тарифи и нулеви бариери в двустранната търговия, каза още посланик Хопкинс.

На срещата с нейно превъзходителство участва и зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.

„Важно е да задържим интереса на чуждестранните студенти, които учат в Медицинския университет. Съществена е ролята и на Британското училище, което отвори врати наскоро в Марково“, заяви Стоянов. Той конкретизира и няколко британски компании, които се развиват  отлично и даже успяват да повишат заплатите на своите служителите.

Младшите посланици на Европейския парламент от Националната търговска гимназия взеха активно участие в дискусията, свързана както с икономическия профил на училището, така и с актуална тема каквато е Брекзит.