22-годишният младеж, който бе диагностициран с левкемия по време на летния си стаж в ЦЕРН, мечтае да продължи образованието си в Англия

Базар и благотворителен турнир в подкрепа на Боян Бонев организира първомайското СУ „Асен Златаров”. Довечера родители и ученици ще донесат в двора на училището ръчно изработени сувенири или лакомства, а събраните средства ще бъдат внесени за лечението на 22-годишния младеж.

В първия учебен ден десетки училища призоваха своите ученици да дарят приготвените за цветя средства за операцията на Боян, който е завършил основното си образование в първомайското училище. Другите две училища, в които върви сериозна благотворителна кампания, са ОУ „Яне Сандански” и СУ „Патриарх Евтимий”, където са учители майката и бащата на Боян.

„Решихме да направим благотворителен турнир, за да може още повече хора да помогнат на Боян. Всеки желаещ да се включи е добре дошъл на 29 септември на изкуственото игрище в училището. Форматът на турнира е 5+1 ( неограничен брой хора и смени в отбор). На двора ще има поставени и специални кутии за каузата. Входната такса е 10 лева на човек като всички събрани средства ще бъдат дарени Боян”, обясни директорът Чавдар Здравчев.

В Математическата гимназия, която завършва с отличие, Боян се увлича по програмирането. Участва в състезания по информационни технологии, където завоюва множество престижни места. След това продължава висшето си образование в Англия, в The University of Birmingham. Той е един от малкото студенти със стаж в Англия по специалността след приключване на първата си година от обучението.

„Приеха ме за летен стажант в CERN, в Женева, Швейцария. През юли, по време на практиката, бях диагностициран с остра лимфобластна левкемия. Започнах лечение и след един месец се оказа, че трябва да се премине към трансплантация на костен мозък в чужбина. Операцията е много скъпа и моля за вашето съдействие. Моето желание е да се излекувам и да продължа образованието си възможно най-скоро, за да допринеса за развитието на света като работя в сферата на машинното обучение, и в частност конволюционните невронни мрежи. Те се занимават с изследвнето на интересни модели върху изображения, като например B- и T- клетки при левкемията, което би помогнало за по-лесното диагностициране на хора в моето състоятние”, пише Боян във Фейсбук.

БОЯН ИВАНОВ БОНЕВ
БАНКА ДСК-ЕАД
EURO IBAN BG61STSA93000025577504
BIC STSABGSF