Отличената творба на
Отличената с първа награда творба на Илия Вачев.

За шести пореден път талантливи ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ получиха награди за високи постижения. Това стана в рамките на конкурс за рисунка, чийто инициатор и спомоществовател е арх. Георги Савов. В творческото състезание участваха ученици от 8. до 11. клас от всички специалности в училището.

Професионалният път на арх. Георги Савов започва в Художествената гимназия. Като бивш възпитаник на училището и обществена личност, свързана с художествения живот на Пловдив, той връчва една стипендия и допълнителни награди на талантливи гимназисти. Целта е бъдат подкрепени художествените умения, индивидуалното мислене и собствен изказ на бъдещите художници.

Първа награда и еднократна стипендия спечели Илия Вачев от 10 клас на специалност “Пространствен дизайн”, който се обучава при Зорница Касапян.

Комисията в състав: арх. Георги Савов, изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева и художникът Ангел Гешев, присъди и три поощрителни награди на: Ния Бозова – 11 клас, специалност “Живопис” с преподавател – Ангел Китипов, Теодора Илиева – 9 клас, специалност “Пространствен дизайн” с преподавател – Кети Георгиева и Даниел Кирков – 11 клас, специалност “Живопис” с преподавател – Ангел Китипов.

В конкурса бяха представени артистични рисунки, изпълнени с различни материали – молив, въглен, туш, креда, акварел и дигитални инструменти. Оригиналност, въображение, богато разработени светлосенки, усещане за триизмерност, разнообразие на щрихи, петна и текстури са критериите, по които журито оценяваше конкурсните творби.

Пловдивчанинът арх. Георги Савов е автор на знакови сгради в страната, за които е получил престижни награди. Негово дело е спортната база на ФК „Ботев“  в квартал „Коматево” и проекта на стадион „Христо Ботев“. Архитектът лансира идеята с негово съдействие догодина учениците от специалността „Стенопис“ да създадат големи стенописни творби в реална среда.