Министърът на образованието Тодор Танев нямал да напусне поста си, ако реформаторите оттеглят подкрепата си от правителството

DSCF6011

С шест дни по-късно от тази година са датите за зрелостните изпити, които фиксира просветното министерство за бъдещите зрелостници. Матурата по български език, както и изпитът по същия предмет за седмокласниците, ще са на 26 май, а вторият зрелостен изпит и математиката за кандидат-гимназистите ще са на следващия ден. Досега 12-класниците винаги имаха един пауза между двете матури, а за 2016-а такава не се предвижда. Освен това обичайно в този период се провеждат абитуриентските балове, а новите дати означават, че тържествата ще трябва да се изтеглят за края на май. Едва ли ще има зрелостници, които ще искат да празнуват преди да са минали матурите. От МОН правят уточнението, че ако има много недоволни, двите за провеждане на изпитите ще бъдат променени.

Ясни са и ваканциите за учениците през учебната 2015-2016 година. Учениците ще имат пет почивки, в това число и лятната. Първата ваканция е есенната и ще продължи от 31 октомври до 2 ноември. Коледната е от 24 декември до 3 януари. Децата ще имат и междусрочна ваканция от 30 януари до 7 февруари. Пролетната за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 2 до 10 април, а за зрелостниците с четири дни по-малко – от 2 до 6 април. Ваканциите през новата учебна година ще са общо 32 дни.

Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че няма да напусне поста си, ако Реформаторският блок оттегли подкрепата си от правителството, зараси съдебната реформа.