Форумът в Панаира показва квалификацията на бъдещите изпълнителски кадри в икономиката и резултатите от дуалната система на обучение

Панаир-Панорама-снимка 2

 

Над 350 ученици от цялата страна се състезават  днес и утре в ІХ Панорама на професионалното образование в Пловдив. Форумът в Панаира показва квалификацията на бъдещите изпълнителски кадри в икономиката и резултатите от дуалната система на обучение. Организатор е  Министерството на образованието и науката.

„Работим за развитие на професионалното образование, което да бъде качествено и адекватно на нуждите на пазара. Целта е нашите деца да се реализират в България“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, която откри 9-ото издание на най-голямото ученическо състезание за професии у нас. Учениците демонстрират своите знания и умения в 11 професии. В програмата е включена и категория „Най-добра бизнес идея“.

Най-атрактивна е надпреварата в разделите за озеленяване и цветарство, фризьорство, грим и мода.  Озеленителите и цветарите изработват букети за абитуриентски бал  и аранжират кошници. Фризьорите правят прическа, съчетаваща класика и авангард, на тема „Цветя“, която е основна и за младите модни дизайнери, а гримьорите се вдъхновяват от тема „Цветно“.

Бъдещите мебелисти представят колекции от среден и висок клас, както и дърворезба. В състезанието за най-добър млад строител  се изпълняват задачи за зидане, шпакловане, боядисване, поставяне на облицовки и настилки. Надпреварата по приложна електроника „Мога и зная как“ е за монтьори на електронна техника и компютърни системи.

В състезанието за най-добър млад готвач се оценява качеството на  ястия от българската кухня и тяхното презентиране.  То се допълва от уменията на сервитьорите да подредят трапезата и да поднесат храната. Участниците в конкурса „Най-добър млад хлебар-сладкар“  правят хляб със семена и торта „Гараш“. Трите конкурса са включени в турнирите за Националната кулинарна купа на България, в които се конкурират топготвачи.

Панорамата на професионалното образование допринася за реализацията на младите хора, като създава активни връзки между тях и работодателите. Мост между училището и бизнеса е и Международният панаир на тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ, където гимназисти демонстрират мениджърски и експертни умения. 130 учебни предприятия от пет държави ще участват в двадесето издание, което ще състои на 27 и 28 април в Международен панаир Пловдив. Проявата се организира от Центъра на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието и науката.

Панаир-Панорама-снимка 1