На коне, велосипеди, каравани и пеша артисти от Белгия, Франция, Италия и Швейцария създават 3 артистични лагера за Пловдив – Европейска столица на културата. Един от тях ще е в двора на ОУ “Пенчо Славейков” в “Столипиново”

200 международни артисти от 15 пътуващи театъра на четири държави вече се настаняват в кварталите на Пловдив. На коне, велосипеди, каравани и пеша артисти от Белгия, Франция, Италия и Швейцария създават 3 артистични лагера за Пловдив – Европейска столица на културата. Всички те са част от проекта „Пловдив Каравана“ на Международно обединение на близо 60 пътуващи театъра (CITI).

Повече от 35 каравани, 20 камиона, 10 каруци с коне пренасят от различни кътчета на Европа лагерите, които ще бъдат разположени на три различни места – кв. „Столипиново“ (двор на ОУ “Пенчо Славейков”), Гребна база (зад Хангарите) и ЖР „Тракия“ (срещу СУ “Черноризец Храбър”).

От 1-и до 10-и юни гражданите и гостите на града ще могат да се присъединят към работилниците за изработване на музикални инструменти, да слушат музика и разказвачи на приказки. Вечерите ще завършват с атрактивни представления. Зрителите ще видят театър с големи кукли и циркови номера.

Така кварталите на Пловдив ще се превърнат в дом на странстващи селища, в които местни и чужди ще се обединят от изкуството. Кулминацията на „Пловдив Каравана“ ще е на 10-и юни с голям парад, който започва в 17 часа от паркинга на хотел „Тримонциум“.

Основната цел на проекта е да представи различията между нациите, но и това, което ги обединява. Чрез истории за пътя, да вдъхнови младите поколения.