Организатор на събитието, което е част от официалната програма на Европейска столица на културата, е дъщерята на президента Желю Желев – Станка. Хлапетата ще се качат в истинска пожарна кола, ще правят мозайки и пясъчни рисунки

Над 30 културно-образователни инициативи включва първото издание на Детския панаир в Столипиново, който ще се проведе на 5 и 6 септември. Те ще бъдат разположени в двора на НУ „Кирил Нектариев“ в махалата ще продължат от 10 до 18 часа.

„Решихме да направим панаира в Столипиново, защото кварталът е пълен с деца, които живеят доста изолирано, но като всички други имат нужда да бъдат въвлечени в света на изкуството. Надяваме се на събитието да дойдат не само посетиели от квартала, но и от другите райони на града, за да се създаде мост между децата и да се направи първа стъпка за по-сериозна комуникация и бъдещо взаимодействие помежду им. Сигурни сме, че ще намерим десетки бъдещи художници, архитекти и музиканти и ще се опитаме да ги запалим с идеята да търсят изкуството в живота си“, споделя Станка Желева, председател на фондация „Изиарт“.

Дъщерята на президента Жельо Желев (1990-1997), заедно със съпруга си- колумбиеца Адриан Вела Усме, вече четири години водят безплатни ателиета за деца в музеите. През летните месеци организират Детски панаир, който вече се проведе в Благоевград, Русе, Бургас, София, Враца. Предстоят двудневните програми в Бургас и Пловдив. Станка е завършила графичен дизайн и вътрешна архитектура във Франция, но през 2008 година се завръща в България и създава фондация „Изиарт“.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти и грънчарство. Ще има ателие, посветено на културно-историческото наследство на Пловдив, за изработка на мозайки с фрагменти от Голямата базилика. Организаторите са подготвили музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Специално за събитието ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Основната цел на панаира е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета на открито, в музеи и галерии. Събитието е част от официалната програма на Европейска столица на културата.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.