SONY DSC

Пловдивският филиал дипломира 34-ия си випуск, парични и предметни награди от бизнеса за отличниците. 10 завършват със златен медал

С тържествена церемония пловдивският филиал на Техническия университет ще изпрати своя 34-и випуск. 258 инженери и IT специалисти започват да изграждат кариера в българската индустрия.

На 6 март дипломи ще получат 115 студенти от деветте специалности на факултет „Машиностроене и уредостроене“. 71 са бакалаврите, а 41  завършват магистърска степен. Средният успех на випуск 2019 е много добър (4,86). 10 от отличниците ще получат златен медал, заедно с дипломата си, а трима са сребърните медалисти.

„Едно от най-важните неща, на които обучаваме студентите, е да знаят как да подходят към непознати технически проблеми. Минавайки през трудната школа на инженерното обучение, те вече имат готовност да преодолеят всяко предизвикателство“, коментира деканът на факултета доц. Християн Панайотов. Според него новият випуск има много повече възможности за реализация отколкото випуските преди 10 години, защото индустрията в региона се развива изключително бързо.

Деканът на факултет „Електроника и автоматика“ доц. Георги Ганев уточнява, че не всички, които са започнали обучението си, сега завършват. На 13 март той ще връчи дипломите на 143 випускници от девет специалности. 103 са бакалаврите и 40 – магистрите. 26 от випускниците са постигнали отличен успех, а Николай Иванов, Александър Георгиев и Пламен Ангелов са с най-високи резултати от следването.

Гости на тържествата на двата факултета са фирми от Пловдив, Пазарджик и София, които вече са сключили трудови договори с випускници. Вузът и представителите на бизнеса ще връчат парични и предметни награди на абсолвентите отличници.

„Випуск 2019 събра в себе си младежи, които живеят в реално време и много бързо се адаптират. И са достатъчно мотивирани да градят професионална кариера. Точно затова титлата „инженер“ пред името се цени. Мисля, че започна ренесанс на професията на инженера“,  категоричен е доцентът.

Според заместник-директора на филиала доц. Никола Шакев випускниците са доволни от старта на кариерата си в индустрията. По думите му регионът е във видим подем, търсят се кадри, строят се нови съвременни заводи, които изискват специалисти, умеещи да работят с най-съвременните технологии. Абсолвентите владеят и чужди езици, което е предимство и се отразява решаващо върху стартовата заплата.