Чуждестранната студентка Алона Шаджи от Медицинския университет също ще се състезава за отличие на традиционните награди на Националното представителство на студентските съвети

16 пловдивски младежи са номинирани за участие в конкурса „Студент на годината“, който по традиция се провежда по повод 8 декември.

„Всеки от тях е с шанс да спечели, тъй като Пловдив почти всяка година има победител в някоя от категориите“, коментира за „Уча в Пловдив“ председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова. Получените кандидатури от цялата страна са общо 100.

Три са предложенията от Аграрния университет в категория „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ – Мария Петрова, Бисерка Янкова и Бранимира Петкова. Емин Еминов от Университета по хранителни технологии ще се бори в раздел „Технически науки“. Пловдивският университет излиза с предложения в две направления – хуманитарни и правни науки, където ще се състезават, съответно Елка Петрова и Изабела Петкова. Най-много са номинациите на Медицинския университет – 6. Те са в категория „Медицина“ и са за Стефан Иванов, Георги Нанов, Марин Канарев, Александра Стоянова, Петър Гаров и Анна Василска. Медицинският в Пловдив излъчва и кандидатура за отличие на чуждестранен студент в лицето на Алона Шаджи. За статуетката в секция „Изкуства“ ще се борят Димитър Димитров и Йордан Костов от АМТИИ. Академията излиза и с докторантско предложение – Алия Хансе.

Кандидатите доказват своите постижения с документи за постигнати резултати в научната, културната, спортната и други дейности на национално или международно ниво. Водещи експерти ще определят имената на десетимата победители във всички области на висшето образование, както и у кого да отидат отличията за най-добър чуждестранен студент и за студент с българско гражданство, обучаващ се извън границите на страната. Измежду десетте най-добри журито ще излъчи  Студент на годината 2018.

Призьорите  ще бъдат отличени на тържествена церемония на 17 декември в НДК.