Две момчета от ЦНСТ „Майка Тереза” ще ходят безплатно на курс по английски, 6-класник с мускулна дистрофия получава карта за „Музейко”

12.в клас на Английската гимназия загърби суетата и вместо да прахосва пари за официални тоалети за изпращането, събра средства да подпомогне образованието на деца в нужда. Подкрепени от родителите и обединени около разбирането, че смисълът на този ден не е в скъпите дрехи, а в следата, която човек оставя след себе си, абитуриентите от ЕГ “Пловдив” правят благотворителен жест към трима ученици в неравностойно положение.

Началото на акцията по събиране на средства е поставено преди няколко месеца. След предварителни проучвания и няколко срещи, в които взели участие Гергана, Тея, Александър, Елена, Елизабет и Мартин, зрелостниците избрали да подкрепят Евелин Стоянов и Георги Колев – съответно на 14 и на 15 години.  Момчетата живеят в Центъра за настаняване от семеен тип „Майка Тереза”. Евелин е седмокласник в ОУ „Стоян Михайловски”, който е изключително амбициозен, затова започва едногодишен курс в Английски езиков център „Максимум”. След като разбрали за инициативата, от центъра предложили да поемат обучението на момчето, а със събраните от абитуриентите средства ще бъде платен изпитът за сертификат. Георги тази година завършва 8. клас на Професионалната гимназия по транспорт. Той също ще посещава едногодишен курс по английски, като от  H&H The New School са дали възможност момчето да изучава езика с приятел, който си избере, за да се чувства комфортно. Втората такса ще бъде за сметка на училището.

Съдбата на 13-годишния Радослав Чобанов от село Милево, Пловдивско, който поради заболяването си – прогресивна мускулна дистрофия – е на индивидуален режим на обучение, също трогнала момчетата и момичетата от 12.в. Шестокласникът със специални образователни потребности е поверен на учителя от училището в Поповица Георги Марков. Той разказал на зрелостниците, че момчето обича да узнава, харесва научнопопулярни филми и се интересува от новите технически открития. Абитуриентите се срещнали със семейството на Радослав, което събира средства за присаждане на стволови клетки, и решили да го подпомогнат. Те са закупили карти за посещение на модерния образователен център „Музейко” в София  за цялото семейство Чобанови.

И трите момчета са получили покана да присъстват на тържеството по изпращане на випуска на 15 май в ЕГ “Пловдив”.

В специални обръщения класният ръководител на 12.в Цветелина Драганова благодари писмено на родителите на всеки от учениците, подкрепили каузата.

„Като учител и класен ръководител аз съм удовлетворена от резултатите, които учениците ни постигат на изпити, в конкурси и състезания, и съм уверена, че това е само началото на тяхната успешна реализация в живота. Дълбоко съм убедена обаче, че те не биха имали смисъл, ако не са съпроводени с осъзнаване на отговорностите им като граждани на едно общество, и че истинското предназначение и на семейството, и  на училището е преди всичко да формират достойни хора”, се казва в писмото.

 

IBAN:BG60 UNCR 7000 1523 2379 08 BIC: UNCRBGSF

Титуляр Радослав Даниелов Чобанов