Дана Цветкова от ЕГ „Пловдив” спечели първо място в конкурса по повод 83 години от рождението на поета

Стихотворението „Лунна соната” на един от най-четените български поети Дамян Дамянов провокира 11-класничка да направи видеоклип. Двеминутното видео на Дана Цветкова от ЕГ „Пловдив” спечели симпатиите на журито и взе първо място в конкурс по повод 83 години от рождението на автора на „Обади се, любов”. Надпреварата е организирана от Профилираната хуманитарна гимназия в родния град на поета – Сливен, която носи неговото име. В чест на патронния си празник училището традиционно организира конкурси за лично творчество на ученици, свързани с поезията на Дамян Дамянов, а за втори пореден път бе обявено и състезание за учители-творци.

Ето видеоклипа на Дана:

Миналата година бе изключително успешна за Дана Цветкова, която е част от клуба по фотография в Английската гимназия. Фотографията й „Жажда” бе отличена с втора награда в националния конкурс “Чиста вода – чиста планета”. Талантливото момиче спечели специалната награда за фотографии на тема “Вълшебството на сезоните” в конкурса на астрономически клуб “Хелиос”. Тя е носител на първа награда от националния фотоконкурс “Аз снимам моята България”. Фотографията е  кадър от празника “Муфканица” в село Царимир, където на мегдана се палят огньове за здравето на воловете. Тази снимка изпрати Дана в Европарламента в Брюксел през 2016 година.

Освен страстта си към фотографията, тя е член е на Ученическия библиотечен съвет в ЕГ “Пловдив” и доброволец към фондация „Пловдив 2019”.