Ученици от гимназията по хранителни технологии и техника тестват за примеси мед, мляко, сирене и зеленчуци

Приложение за автоматична проверка на тестове представи 10-класникът от Математическата гимназия Петър Бечев на форума „Аз променям моето училище”.  Съучениците му не били особено ентусиазирани от идеята да улесни преподавателите и да сведе до минимум възможността за преписване, но пък, от друга страна, приложението гарантирало обективност на оценките. Учителят генерира въпроси, а компютърът ги разбърква така, че всеки ученик получава свой тестови вариант и не може да гледа от съседа. На финала преподавателят получава отговорите на всеки, както и процента ученици отговорили за шестица, петица и т.н. Всеки преподавател може да се регистрира безплатно в системата, обясни Петър.

По време на форума, организиран от „Уча в Пловдив” и Община Пловдив, момичета от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника направиха на живо демонстрация на лабораторен метод за изследване на примеси в меда. В една от колбите младите лаборанти добавиха към пчелен мед от магазинната мрежа натриева основа и меден сулфат, а към другата – захароза. След нагряване със спиртна лампа медът, в който има добавена захар, се оцвети в керемидено червено, а чистите проби – в синьо. Възпитаниците на школото могат с химически опити да разобличат и производители, които ползват консерванти в млякото, сиренето, плодовете и зеленчуците, дори виното. Уменията им бяха високо оценени на научно-практическа конференция с международно участие за актуалните проблеми на хранително-вкусовата индустрия.

Как дигиталният микроскоп прави часовете по биология интересни разказа 8-класничката Пънар от ОУ „Йордан Йовков”. Модерният кабинет по природни науки и електронните учебници привличал учениците, които сами изявавали желание да представят мултимедиини презентации.

„Така повишаваме езиковата си култура, тъй като българският не ни е майчин. С инетрактивната дъска по-лесно запомняме и учим. Дигиталният микроскоп е наш голям помощник. Изображенията по зададените теми се представят пред целия клас и след това обсъждаме  работата на своите съученици. Телефоните не са забранени в клас, а ни помагат да намираме информация по поставените задачи”, обясни Пънар.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.