Младият виртуоз Виктор Василев се завърна от участие в международен конкурс в Италия

Майсторски клас при британски професор спечели възпитаникът на НУМТИ „Добрин Петков“  Виктор Василев,  който представи Пловдив на Международния цигулков конкурс Il Piccolo Violino Magico – Италия. Конкурсът е част от European Union Of Music Competitions for Youth, който е за деца от 9 до 14 годишна възраст, и се различава от останалите по това, че изпълненията минават под формата на концерт в три кръга. Децата са солисти на оркестър и свирят заедно с членове на журито. Виктор се нареди сред избраните 17 участници. Младият цигулар спечели адмирациите на журито, публиката и участниците, особено със соловото си изпълнение на „Рапсодия“ от проф. Петър Христосков. Сериозен технически проблем с ключовете на цигулката по време на първия тур го извадиха от списъка с финалистите. Наложи се спешна намеса на местен лютиер след първото му участие на сцената. Независимо, че не успя да стане финалист, той бе поканен да свири на гала концерта и получи възможност да се включи в майсторски клас на проф. Нинг Кам – преподавател в училището Йехуди Менухин в Обединеното кралство.

Виктор вири на цигулка от четиригодишен. Едновременно с това той е извънреден младши студент в Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен.

Пътуването, престоят и участието на Виктор бяха реализирани с финансовата подкрепа на Община Пловдив по направление „Инкубатор за млади таланти“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.