80-годишнината на диригентката ще бъде отбелязана с концерт на всички състави в Музикалното училище

Хористи от 6 до 56 години ще се съберат, за да отбележат 80-годишнината от рождението на диригента Стефка Благоева. Концертът по повод юбилея на основателката на прочутия Хор на пловдивските момчета ще качи на сцената бивши и настоящи певци на 28 ноември от 18 часа в аулата на НУМТИ “Добрин Петков”. Участие ще вземат всички състави  на хорова школа „Стефка Благоева“, а специален гост ще е Весела Дякова Ван Авермаг – орган.

Стефка Благоева е родена в София на 22.09.1938 г. в семейство на потомствени музиканти. Завършва Българска държавна консерватория и специализира при проф. Стефан Столигрош в Познан, откъдето идва и идеята й за създаването на момчешки хор, какъвто липсва в нашата страна.

На 26.11.1975 г. основава Хора на пловдивските момчета, който за кратко време печели популярност с  атрактивни творчески изяви у нас и в чужбина. През годините Стефка Благоева работи със стотици деца, открива таланта им и го популяризира на задгранични турнета. Многобройни са успешните участия на хора под нейно ръководство в престижни фестивали и конкурси, както и на концерти в Полша, Чехия, Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания, Португалия, Швеция, Естония, Русия, Украйна, Македония, Гърция, Хърватска.

За своя висок професионализъм и изключителни творчески постижения в развитието и популяризирането на хоровото изкуство, Стефка Благоева е носител на множество индивидуални отличия и награди, между които Плакет на комитета за култура, медал на Министерството на културата на Белгия, Почетен знак и значка на Пловдив и орден ”Кирил и Методий”- първа степен.

Днес хорът носи името на своята създателка – Стефка Благоева, която е удостоена посмъртно със званието “Почетен гражданин на Пловдив”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.