80-годишнината на диригентката ще бъде отбелязана с концерт на всички състави в Музикалното училище

Хористи от 6 до 56 години ще се съберат, за да отбележат 80-годишнината от рождението на диригента Стефка Благоева. Концертът по повод юбилея на основателката на прочутия Хор на пловдивските момчета ще качи на сцената бивши и настоящи певци на 28 ноември от 18 часа в аулата на НУМТИ “Добрин Петков”. Участие ще вземат всички състави  на хорова школа „Стефка Благоева“, а специален гост ще е Весела Дякова Ван Авермаг – орган.

Стефка Благоева е родена в София на 22.09.1938 г. в семейство на потомствени музиканти. Завършва Българска държавна консерватория и специализира при проф. Стефан Столигрош в Познан, откъдето идва и идеята й за създаването на момчешки хор, какъвто липсва в нашата страна.

На 26.11.1975 г. основава Хора на пловдивските момчета, който за кратко време печели популярност с  атрактивни творчески изяви у нас и в чужбина. През годините Стефка Благоева работи със стотици деца, открива таланта им и го популяризира на задгранични турнета. Многобройни са успешните участия на хора под нейно ръководство в престижни фестивали и конкурси, както и на концерти в Полша, Чехия, Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания, Португалия, Швеция, Естония, Русия, Украйна, Македония, Гърция, Хърватска.

За своя висок професионализъм и изключителни творчески постижения в развитието и популяризирането на хоровото изкуство, Стефка Благоева е носител на множество индивидуални отличия и награди, между които Плакет на комитета за култура, медал на Министерството на културата на Белгия, Почетен знак и значка на Пловдив и орден ”Кирил и Методий”- първа степен.

Днес хорът носи името на своята създателка – Стефка Благоева, която е удостоена посмъртно със званието “Почетен гражданин на Пловдив”.