Научна конференция „Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” дава начало на отбелязването на 20 години от създаването на Философско-историческия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”. Форумът ще се проведе от 18 до 20 април и ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Програмата включва 7 научни сесии и посещение в село Старо Железаре, където участниците ще дискутират и заедно ще споделят и преживеят селото. На 19 април от 18 ч. в зала „Компас“ ще бъде представена книгата на гл. ас. д-р Мария Кисикова.

Изчезването или пък успешното развитие на селата, повишаването на качеството на живот на различни слоеве на населението, възстановяването на разкъсани връзки между поколенията са само няколко аспекта от сложната и пъстра картина на предизвикателствата, които все повече ще изискват мерки за преодоляване на демографската, социална и културна криза в различни региони и територии.

Научните сесии на конференцията ще представят теми, които засягат моделите за съживяване и устойчивост на териториите; трансформациите в поколенческата структура на селата; практическите стратегии на селските общности; „преоткриване“ на традициите и наследствата.

Областите на проучвания следват проблемите на жизнените преходи, кризи, миграции; трансформации в селата и двигателите на промяната; образи, памет, наследства и наследници; традиция и промяна. Участници са учени и изследователи от ПУ „Паисий Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет,  Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.