20-а национална конференция събира студенти и докторанти в Дома на учените

Юбилейната 20-а конференция ще събере студенти и докторанти филолози в Дома на учените на 17 и 18 май. Организатор на форума, който тази година минава под мотото „Време, слово, свят”, е Филологическият факултет на Пловдивския университет.

Участие в научното събитие ще вземат млади хуманитаристи от почти всички български висши училища – ПУ „Паисий Хилендарски”, СУ „Св. Климент Охридски”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, ШУ „Епископ Константин Преславски”, Нов български университет, – от Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий” в Македония, както и докторанти от БАН. В програмата са включени 67 доклада, посветени на актуални проблеми от областта на лингвистиката и литературознанието.

Конференцията се провежда вече 20 години в  Дома на учените в Стария град. Началото е поставено през 1999 г. от тогавашните асистенти във Филологическия факултет на ПУ Красимира Чакърова и Светла Черпокова и постепенно се утвърждава като един от най-авторитетните форуми за изява на млади филологически дарования от страната и чужбина. Изследванията на бакалаври, магистри и докторанти ще се оценяват от авторитетно национално жури, а най-добрите разработки се отпечатват в сборник. Заседанията се провеждат в две секции – по езикознание и литературознание.

Съпътстваща инициатива ще бъде постерната изложба „Образно представяне на езиковите структури”, която ще бъде представена на фоайето на втория етаж.

На 17 май от 17,30 ч. в Учебния театър на Ректората ще се състои тържествен концерт с участието на музиканти, певци и актьори от Педагогическия и Филологическия факултет на ПУ.

Награждаването на най-добре представилите се млади изследователи ще бъде на 18 май. За тогава е насрочена и премиерата на сборника „Словото: идеи, идеали, утопии” с отличените доклади от конференцията през 2017 г.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.