СУ „Св. Паисий Хилендарски“ бе домакин на представителна изява по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, в която участваха също състави от ОУ „Екзарх Антим I“, ОУ „Кочо Честеменски“, Хуманитарната гимназия и СУ „Любен Каравелов“

Популярният хит на Графа, Любо Киров и Орлин Павлов – „Заедно“, прозвуча днес на откритата сцена на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, но в изпълнение на училищната рок банда, начело с преподавателя по биология и здравно образование Христина Търновска. Появата на биоложката в „Illusion band“ съвсем не бе случайна, ако се има предвид сериозната й музикална биография като вокалист на небезизвестните пловдивски групи „Тирамису“, „Кофеин“ и „Ivory Twilight“. Търновска има зад гърба си и участие в телевизионното риалити „Гласът на България“, но едновременно с това и множество реализирани еко проекти в училище. Публиката бурно аплодира и любимото на тийнейджърите парче „Аз искам“ на „Революция Z“, което изпълни рок групата на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. За перфектното озвучаване се погрижи диджей AIVAN, който е родител на ученик от учебното заведение.

Училището днес бе домакин на представителна изява по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“. Начало на впечатляващото събитие даде формация „Magic drums“. Осем момичета от 8 и 9 клас, облечени в стилни яркочервени костюми, с бели ботуши и шапки, накараха многобройните зрители да влязат в ритъма на барабана. Въпреки че репетират едва от шест месеца, момичетата били толкова запалени от своя ръководител Иван Даярски, че оставали двойно по-дълго от определеното за репетициите време, нетърпеливи да добият по-добра техника. Даярски близо 20 години е бил част от Духов оркестър – Пловдив и има осъществени 12 международни турнета. Сега, като преподавател по музика, той води и част от заниманията по националната програма.

„Ударните музикални инструменти са особено атрактивни и интересни за учениците. Съзнателно исках да събера момичета за формацията, която осъвременява и изгражда цялостен ансамбъл с изпълненията на мартин фанфарния оркестър. А има и самостоятелна функция“, обяснява Даярски. Той е ръководител и на тромпетистите – 22 ентусиазирани момчета от петите и шестите класове, които изпълниха Ботев марш, химна на светите братя Кирил и Методий, „Де е България“.

Участниците в мартин тромпетния оркестър на ОУ „Кочо Честеменски“ пък представиха популярния американски спиричуъл „Когато светците маршируваха“. Ръководителят на формацията Людмила Хаджиева обясни, че тя е създадена в началото на настоящата година, но децата били невероятно упорити и постигали изключителен напредък, въпреки краткото време.

Испански вариации на класическа китара представиха възпитаниците на Дайана Рачева  от Хуманитарната гимназия. „През вековете китарата търпи редица промени, добавят се и се променят струни, модифицира се формата, тялото, грифът. В съвременния си вид съществува от 17 век. Днес е любим инструмент на малки и големи в различни стилове – класика, поп, рок, джаз“, казва Рачева, чиято формация обединява 10 китари.

За разлика от гимназистите, които вече свирят по-сложни композиции, шестокласниците от ОУ „Екзарх Антим I“, представиха етюди, разучени за по-малко от половин година. „В началото, когато започнахме с нотното ограмотяване, бяха по-плахи, но с всеки изминал ден добиват увереност и амбиция“, доволен е ръководителят Живко Каратабанов.

Песните, народните инструменти и танците са влизали в празнично-обредния календар на народа ни, а нашата мисия е изучаването и съхраняването на фолклора, казаха ръководителите на оркестър „Тракийска младост“ към СУ „Любен Каравелов“ Мария и Георги Найденови. А облечените в носии млади таланти потопиха присъстващите в магията на фолклора, изпълнявайки песни от различни области. Бурни аплодисменти предизвикаха родопските „Рипни, Калинке“ и „Излел е Дельо хайдутин“.