Какъв е смисълът от поредната промяна, като дори и при лоши резултати, никое дете няма да повтаря, а минава в следващия клас, коментират начални педагози

Онлайн проверката ще гарантира реални резултати, е мнението на просветните експерти

Нововъведението диктовката на националното външното оценяване в 4 клас да се прави от аудозапис, а не от учител, както беше досега, предизвика лавина от коментари. Основно от учителската гилдия, тъй като родителите на този етап от обучението стоят по-встрани, за разлика от изпитите в 7 клас. Може би защото оценката от т.нар. малки матури не играе никаква роля и независимо какъв резултат е показало детето, то не повтаря, а минава в следващ клас.

Според новите указания на МОН външното оценяване на завършващите начален етап се доближава до това на кандидат-гимназистите. От тази година четвъртокласниците ще имат само два изпита вместо четири. НВО по български език е определено за 27 май, а по математика – за 29 май. Досегашните малки матури по “Човекът и природата” и “Човекът и обществото” отпадат.

Записът на диктовката на аудиофайл цели да постави всички четвъртокласници при равни условия и да се преодолее проблемът, произтичащ от прочит, несъобразен с необходимото темпо за писане в този клас, аргументират промяната от МОН. Както и да доближи изпитите до международните тестови формати. Другото ново е, че писмените работи вече ще се проверяват онлайн, както тези на 7-класниците и на зрелостниците. Целта е да се избегне каквато и да е субективност при оценяването, защото до момента проверката се правеше от учители от съответното училище. За да не се допуска подсказване, в класните стаи, в които се провежда НВО, трябва да има видеонаблюдение. Изискването за камери отдавна беше въведено за учениците, които кандидатстват за гимназия и за 12-класниците.

Притеснени как ще се представят възпитаниците им, началните педагози масово са започнали да пробват диктовка чрез аудиозапис, за да гонят скорост, и споделят, че децата се затрудняват. В продължение на четири години те са свикнали с гласа на учителя си и са спокойни, когато той зачете текста. Чрез интонацията му учениците разбират дали следва запетая или точка, а понякога той акцентира и върху даден звук, който може да се сгреши, коментират преподаватели. Надеждата им е и аудиозаписът да следва досегашния принцип – четене на целия текст, а след това бавно изречение по изречение. Ако е сложно, учителят има право да го прочете два пъти. А накрая се прочита цялата диктовка, за да направят децата проверка.

От няколко години обясняваме, че тези изпити са безсмислен и трябва да отпаднат, а те не само не ги премахват, а променят формата. Освен това не във всички училища техниката е достатъчно качествена, което да гарантира, че текстът ще се чува ясно и разбираемо, са опасенията на директорите. Школските шефове в училищата с концентрация на деца от уязвими групи се опасяват, че учениците ще спрат да пишат още в началото, ако изпуснат дума и не виждат пред себе си учител, който да ги подкрепи.

Другите негативни коментари касаят пренасянето на отговорите в специалната бланка, което също се прави за първи път. Ако не е отработено предварително, учителите смятат, че доста деца няма да успеят да се справят с изискването.

Според просветните експерти обаче каквито и да са резултатите, те ще отразяват обективното състояние, на база на което ще се предприемат мерки за преодоляване на пропуските.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.