Какъв е смисълът от поредната промяна, като дори и при лоши резултати, никое дете няма да повтаря, а минава в следващия клас, коментират начални педагози

Онлайн проверката ще гарантира реални резултати, е мнението на просветните експерти

Нововъведението диктовката на националното външното оценяване в 4 клас да се прави от аудозапис, а не от учител, както беше досега, предизвика лавина от коментари. Основно от учителската гилдия, тъй като родителите на този етап от обучението стоят по-встрани, за разлика от изпитите в 7 клас. Може би защото оценката от т.нар. малки матури не играе никаква роля и независимо какъв резултат е показало детето, то не повтаря, а минава в следващ клас.

Според новите указания на МОН външното оценяване на завършващите начален етап се доближава до това на кандидат-гимназистите. От тази година четвъртокласниците ще имат само два изпита вместо четири. НВО по български език е определено за 27 май, а по математика – за 29 май. Досегашните малки матури по “Човекът и природата” и “Човекът и обществото” отпадат.

Записът на диктовката на аудиофайл цели да постави всички четвъртокласници при равни условия и да се преодолее проблемът, произтичащ от прочит, несъобразен с необходимото темпо за писане в този клас, аргументират промяната от МОН. Както и да доближи изпитите до международните тестови формати. Другото ново е, че писмените работи вече ще се проверяват онлайн, както тези на 7-класниците и на зрелостниците. Целта е да се избегне каквато и да е субективност при оценяването, защото до момента проверката се правеше от учители от съответното училище. За да не се допуска подсказване, в класните стаи, в които се провежда НВО, трябва да има видеонаблюдение. Изискването за камери отдавна беше въведено за учениците, които кандидатстват за гимназия и за 12-класниците.

Притеснени как ще се представят възпитаниците им, началните педагози масово са започнали да пробват диктовка чрез аудиозапис, за да гонят скорост, и споделят, че децата се затрудняват. В продължение на четири години те са свикнали с гласа на учителя си и са спокойни, когато той зачете текста. Чрез интонацията му учениците разбират дали следва запетая или точка, а понякога той акцентира и върху даден звук, който може да се сгреши, коментират преподаватели. Надеждата им е и аудиозаписът да следва досегашния принцип – четене на целия текст, а след това бавно изречение по изречение. Ако е сложно, учителят има право да го прочете два пъти. А накрая се прочита цялата диктовка, за да направят децата проверка.

От няколко години обясняваме, че тези изпити са безсмислен и трябва да отпаднат, а те не само не ги премахват, а променят формата. Освен това не във всички училища техниката е достатъчно качествена, което да гарантира, че текстът ще се чува ясно и разбираемо, са опасенията на директорите. Школските шефове в училищата с концентрация на деца от уязвими групи се опасяват, че учениците ще спрат да пишат още в началото, ако изпуснат дума и не виждат пред себе си учител, който да ги подкрепи.

Другите негативни коментари касаят пренасянето на отговорите в специалната бланка, което също се прави за първи път. Ако не е отработено предварително, учителите смятат, че доста деца няма да успеят да се справят с изискването.

Според просветните експерти обаче каквито и да са резултатите, те ще отразяват обективното състояние, на база на което ще се предприемат мерки за преодоляване на пропуските.