През юли 2019 г. ЕГ „Пловдив“ стартира проект за квалификация на педагогически и непедагогически кадри по Ключова дейност 1 на програма „Еразъм+“, по която е бенефициент. 35 преподаватели и служители от администрацията ще придобият ценен опит и ще повишат своята квалификация в областта на дигиталните технологии, интегрираното обучение, електронното оценяване и чуждите езици и ще обменят опит със свои колеги от Скандинавските страни, Ирландия, Германия, Австрия, Португалия, Малта, и други държави от ЕС. Учителите и служителите от администрацията на Езикова гимназия „Пловдив” ще бъдат обучени в партньорски институции и ще получат сертификат за Europass мобилност за придобити знания и умения. Близо 1/3 от екипа на елитната гимназия е част от проекта „Продължаващата професионална квалификация – път към ефективно учене и преподаване” по програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, №2019-1-BG01-KA101-0611630.

Първите мобилности вече са осъществени през октомври и ноември 2019 г. Те се оказват изключително полезни. Педагозите се завръщат с нови идеи и емоционално заредени от срещите с колеги от други Европейски държави и с желание да прилагат усвоените модерни подходи в ежедневната си работа.

В рамките на двугодишния проект преподаватели по различни предмети, включително преподаващи предмети на чужд език, както и учители по чужди езици ще се срещнат със свои европейски колеги, ще обменят опит и ще участват в съвместни обучения. Учители по английски език вече са били част от квалификационния курс  „Прилагането на мобилни приложения и апликации в преподаването по английски език”, проведен във Финландия. Учители по изкуства пък са се включили в обучението „Интерактивни игри и техники” в Малта с цел създаване на междупредметни връзки.

Поредното обучение предстои през март 2020 и е насочено към съвременното приложение на електронни методи и инструменти за оценяване на знанията на учениците и ефективността на усвояването им. Участие в него ще вземат преподаватели по физика и английски език. За май/юни е предвиден курс в Китцбюел, Австрия, в който ще се включат учители по физическо възпитание и спорт. Партньорът там е спортно училище с традиции в ученическия спорт, а фокусът на обучението пада върху модерни видове спорт в училище като фрисби, бейзбол, стрелба с въздушна пушка, както и нови методи при игрите с топка с училищните отбори по различни видове спорт. Преподавателите ще имат възможност да наблюдават учебни часове, да провеждат тренировки на открито и да разработят алтернативни спортни игри за ученици. Служители от администрацията ще повишат езиковите си компетенции през юли в Ирландия, а през август учителите по немски език ще участват в обучителни курсове, организирани от Хайнрих-Хайне-Университет в Дюселдорф, където ще повишат уменията си за работа в електронната среда Мудъл и ще се научат да прилагат модерни дигитални технологии в класната стая и извън нея.

„Месец след завръщането си от съответното обучение учителите имат задължението да проведат семинар за разпространение с колегите си в рамките на вътрешно-квалификационния план на училището, като споделят впечатления и успешни практики, прилагани в другите европейски страни, които биха намерили приложение и тук. Имаме създадено и онлайн пространство за споделяне на резултати между колегите”, обясни координаторът на проекта Албена Тончева.

„Имаме шанса да контактуваме с професионалисти от цяла Европа, което е уникално. Срещаме се с колеги, опознаваме чуждите образователни системи и правим сравнение с нашата. Всяко обучение завършва задължително с проект и кратко видео на всеки от участниците”, уточнява Гина Димитрова – координатор за разпространение на резултатите по проекта.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.